Пациенти на хемодиализа в Ловеч са принудени да си купуват кръв "на черно"

0
От януари болницата в града не осигурява полагащите се животоподдържащи лекарства
От януари болницата в града не осигурява полагащите се животоподдържащи лекарства Снимка: iStock

Пациенти на хемодиализа в Ловеч са останали без животоподдържащи лекарства и консумативи и са принудени сами да си купуват медикаментите, които всъщност им се полагат, съобщи "Дарик".

От федерация "Български пациентски форум" допълват, че някои от пациентите трябвало да си купуват кръв от черния пазар, за да поддържат нивото на хемоглобина си чрез кръвопреливане. От Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) информираха, че проблемът ще бъде решен до дни.

"От януари месец болницата не осигурява консумативите за диализата, т.е. пациентите се налага да си купуват консумативи и медикаменти, които са доста скъпи и не могат да си позволят. За сметка на това отиват да си купуват на черно кръв, за да може да бъдат живи. Ако хемоглобинът падне, заради хемодиализната процедураможе да умреш. Кошмар езащото няма медикамента, който държи нивото на хемоглобина високо, за да може да бъде в кондиция и да не се увреждат други органи и евентуално ако имаш късмет, Господ те е пипнал по главата и те викнат за трансплантация, ако хемоглобинът ти не е над 100, просто не биваш трансплантиран. Това е престъпление срещу всеки един български гражданин. Аз му казвам геноцид по простата причина, че ти осъзнато правиш така, че да увредиш или убиеш група хора", каза председателят на федерацията Иван Димитров.

От НЗОК обясниха, че до ден-два местната здравна каса трябва да сключи договор с болницата. Предвидените средства за лечебното заведение били достатъчни и занапред проблем няма да има.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари