Пътна полиция: Плащаш глобите на границата и веднага ти връщаме книжката

2
В секундата, в която човек плати задълженията си към Пътна полиция, книжката му се връща
В секундата, в която човек плати задълженията си към Пътна полиция, книжката му се връща Снимка: МВР

В секундата, в която човек плати задълженията си към Пътна полиция, книжката му се връща

Това обясниха от МВР по повод тревогите на граждани, че ще чакат няколко часа на границата, докато парите от неплатените им задължения постъпят по сметките на КАТ.

Притеснението настана, след като се разбра, че МВР ще прави проверки за невръчени фишове за скорост и неплатени глоби на 9 гранични пункта. По закон всеки, който кара с непогасени в срок задължения към КАТ, остава без книжка. Тя се връща едва при плащането, пише 24 часа.

Системата вече работи на Калотина, до края на седмицата ще се включат и пунктовете в Кулата, Видин, Русе, Силистра, Гюешево, Маказа, Капитан Андреево и Лесово.

На всеки от тях е предвидено гише с ПОС терминал. На него човек може да заплати задълженията си и веднага да продължи по пътя си. За целта от МВР дори са оставили прозорец от 2 часа, в които не вземат книжката на длъжника.

“Не трябва ли да чакам, докато парите постъпят по сметката на МВР”, запитаха се мнозина. “Не”, обясняват от Пътна полиция и дават пример с покупка в хранителен магазин. “Плащаш с карта и си тръгваш, а парите могат да постъпят в магазина и след 20 дни, но човек не чака превода”.

Дори в момента пътните полицаи не вземат книжките на спрени за проверка, ако през онлайн банкирането на мобилния си телефон платят висящите си задължения. “Шофьорите само показват от архива, че са пуснали плащането. Полицаите сравняват банковата сметка и дължимата сума и пускат човек да продължи по пътя си”, обясниха полицаи.

Само за 7 дни, откакто системата работи на Калотина, шофьори и пътници са получили глоби за скорост за 363 710 лв. За да продължат по пътя си към Сърбия, водачи са платили на ПОС терминалите 12 185 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари