КАТ връчи над 9000 глоби на чужденци за превишена скорост

1
Глоби за 5,5 милиона лева са връчили от МВР на шофьори по границата
Глоби за 5,5 милиона лева са връчили от МВР на шофьори по границата

Само за един месец сърбите, турците и жителите на Северна Македония вече не са недосегаеми при пътни нарушения у нас

Само за месец Пътна полиция връчи на чужденци 9220 глоби за скорост, а за цялата минала година числото е едва с 320 повече.

Причината за повишението е в проверките, които се правят на границата.Брой на връчените и платените <strong class='keys'>глоби</strong>.

ДАННИТЕ СА НА ИНСТИТУТА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

Брой на връчените и платените глоби. ДАННИТЕ СА НА ИНСТИТУТА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

От началото на годината камерите на КАТ са заснели близо 40 000 чужденци с превишена скорост. Само в 8% от случаите обаче фишовете са им били връчени. Останалите са напуснали страната, преди глобите им да бъдат обработени, и на практика няма как да бъдат принудени да си получат санкциите и да си платят, пише 24 часа.

Досега проблемът със събираемостта на глобите на чужденците идваше с обработката на нарушенията. Когато камерата ги заснеме с превишена скорост, тепърва служител на КАТтрябва да свали снимката. След това прави проверка на кого е колата и чак тогава глобата става дължима.

Докато това се случи, повечето шофьори вече са напуснали България, защото преминават транзитно

Друг проблем са тираджиите и автобусните шофьори. Превозните средства не се водят на тяхно име, а санкцията се издава на управителя на фирмата. Така, дори от МВР да успеят да обработят нарушението бързо, то шофьорът ще се размине, тъй като глобата не е записана на негово име.

Така например през 2016 г. от МВР са заснели 28 838 чужденци с превишена скорост, но само 10% от тях са получили глобите си. Малко под 2000 души са ги платили, а на останалите глоби за над 3 млн. лв. съвсем скоро ще изтече абсолютната давност от 4 години и половина.

От 2016 г. досега на чужденците са наложени санкции за над 43 млн. лв (Виж таблицата). Платени са едва 3 млн. лева. С дължимите от тях пари би могло да се финансират 50% от ремонта на проблемната отсечка на магистрала “Тракия” от Чирпан до Стара Загора, посочват от Института по пътна безопасност.

Според експерти по-голямата част от неплатилите са граждани на Сърбия, Северна Македония и Турция.

“С държавите от Европейския съюз имаме споразумения и изпращаме глобите за превишена скорост. Тамошните власти ги връчват и в голямата си част чужденците ги плащат”, обясниха запознати. Всъщност гражданите на съседните на България държави са недосегаеми за нарушения на наша територия.

Скоро обаче със заработването на Единния център за обработка на нарушенията МВР ще успее да си вземе парите и от тях. Причината е, че в центъра само час след нарушението то ще бъде оформяно документално. Така дори транзитно преминаващите ще получат санкциите си на границата, а при следващото влизане ще трябва да си платят, за да не останат без книжка

Очаква се центърът да заработи до 2 месеца.

С нововъведението за проверки за невръчени фишове за скорост и неплатени задължения по Закона за движение по пътищата пък чужденците вече са платили над 400 000 лв. глоби за скорост от тази година.

С повишения брой връчени санкции се очаква числото да нарасне драстично. Самите проверки на чужди граждани по браздата започнаха 3 седмици след тези за българите - на 24 юни. Справките за хора без българска шофьорска книжка се правят на ръка - в системата се въвежда номерът на автомобила или датата на раждането на човека.

Заради промяната, чужденците вече плащат и фишовете си за дребни нарушения на пътя. Досега, когато ги санкционираха на място, те получаваха фиш. Срокът на погасяването му е 7 дни, след това става акт. Така те имат 37 дни, преди глобата да стане дължима. Мнозина обаче са хванати със стари провинения и са се издължили.

Проблем остават само актовете. При тях освен парична санкция се отнемат и контролни точки. Глобите обаче стават дължими едва след връчването на наказателно постановление. Такива не се дават на границите. Проблемът обаче ще отпадне с предлаганите промени в Закона за движението по пътищата. С тях всяко нарушение ще се санкционира с фиш, а не с акт.

На браздата връчили глоби за над 5,5 млн. лв.

Глоби за 5,5 млн. лв. са връчили от МВР на шофьори по границата. Проектът стартира на 3 юни на ГКПП Калотина. Две седмици по-късно подобни проверки започнаха и на пунктовете във Видин, Русе, Силистра, Гюешево, Маказа, Капитан Андреево и Лесово.

Те се извършват автоматично. Граничарите прекарват през машини личните документи на хората в колата. Ако излезе, че има задължения към КАТ, прегрешилият шофьор отива на друго гише.

Там пътните полицаи или му издават невръчен електронен фиш, или му казват каква неплатена глоба има. Тъй като за неплатени глоби се взема книжката, шофьорите масово се възползват от ПОС терминалите и плащат задълженията си. Така вече са погасени глоби за над 500 000 лв., а почти 99% от всички длъжници плащат на място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари