МВР обвини шофьорите, че не си плащат правилно глобите

0
​На границата за задължения ще бъдат проверявани и пътниците в автобусите, обясниха от "Пътна полиция"
​На границата за задължения ще бъдат проверявани и пътниците в автобусите, обясниха от "Пътна полиция" Видео: NOVA

Ако пътната глоба е платена, но въпреки това в системата на "Пътна полиция" стои като дължима, грешката вероятно е на глобения.

Това стана ясно от думите на Иво Писанов от КАТ пред Нова тв. Той обясни, че в над 90% от случаите на разминаване в системата причината е неправилното попълване на платежното нареждане. Коментарът на Пиканов е във връзка със започналите проверки по границата за неплатени глоби, заради които на нередовните водачи се отнемат книжките и те не могат да продължат, ако не платят.

Читатели на в. "Сега" разказват за случаи, в които платена глоба продължава да виси като дължима в регистрите на МВР и се налага глобеният да представи квитанцията от плащането си. "Системата на "Пътна полиция" работи и случаите, в които има разминаване, са частни. Обяснението е много лесно. Когато имате глоба, на фиша е написана сметката, към която трябва да се плати тя. Основанието за заплащането е номерът на електронния фиш. А задълженото лице не е този, който заплаща, а този, на когото е връчена глобата", обясни Писанов.

Миналата седмица се разбра, че МВР започва проверки по граничните пунктове за неплатени глоби и невръчени фишове за нарушения по пътищата. На пунктовете обаче има монтирани ПОС-терминали и при незабавно плащане книжката се връща. "Ако шофьорът има дължими глоби – отнема се книжката, свидетелство за регистрация и автомобилът се спира от движение. Автомобилът ще се спира от движение само ако водачът е и негов собственик", казва Писанов. "Ако пътниците имат дължими глоби те ще бъдат уведомявани, но няма да имат проблем да продължат пътя си", разясни Писанов. 

Това вече се прави на Калотина, до края на седмицата ще заработи и на Кулата, както и на пунктовете във Видин, Русе, Силистра, Гюешево, Маказа, Капитан Андреево и Лесово.

"Насоката ни с тези действия не е толкова към дължимите глоби, а към връчването на електронните фишове", обясни Писанов. "Ако ви бъде връчен фиш, това не означава, че хората не могат да продължат. С връчването на санкциите започва административно-наказателният процес. Проверката, която всеки може да извърши в нашата страница, показва дължимото от вас. Но ако една глоба не е връчена, то тя не е дължима", допълни той.

В понеделник се разбра и че на проверка ще подлежат и пътниците в автобусите. Ако се установи, че имат неплатени глоби, те ще могат да продължат пътуването си зад граница, но ще бъдат предупредени, че дължат суми на МВР. Ако се установи, че имат неполучени наказателни постановления, на границата ще получат призовки да се явят в съответното районно полицейско управление, за да ги получат. Ако имат невръчени електронни фишове, те ще им бъдат връчени още на граничния пункт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари