Пътен експерт: Карането на тротинетка в никакъв случай не трябва да става на автомагистрала или скоростни пътища

5
В България все не е въведено изискване за регистрация на тротинетките в “Пътна полиция”, така че нарушителите рядко могат да бъдат хващани
В България все не е въведено изискване за регистрация на тротинетките в “Пътна полиция”, така че нарушителите рядко могат да бъдат хващани Снимка: Bulgaria ON AIR

В България все не е въведено изискване за регистрация на тротинетките в “Пътна полиция”, така че нарушителите рядко могат да бъдат хващани

Екстремният шофьор на тротинетка, който лети по магистрала "Хемус", се оказа известната от социалните мрежи Емили. То бързо се разпространи в социалната мрежа и възмути хиляди потребители. Според експерти този начин на шофиране е предпоставка за пътен инцидент, предава Bulgaria ON AIR.

"Това абсолютно не е разрешено. Още когато се въвеждаше в правилника трябваше, това да се случва на велоалея или на пътища, където е разрешено до 50 км/ч и разбира се, в никакъв случай на автомагистрала или скоростни пътища", категоричен е пътният експерт Емил Марков.

Александър Ботьов също се придвижва с тротинетка всеки ден. Според него обаче дори на обозначените места за минаване, невинаги е безопасно.

"В София няма много велоалеи, понякога сме задължени да караме по улицата, винаги съм предпазлив. До 30 км/ч., нищо толкова сериозно", коментира той. Студентът определя случката от видеото като безразсъдство.

"Доста опасно, това е много висока скорост, не бих предприел подобни маневри", заяви той. Оказва се, че за да развие толкова голяма скорост, жената от видеото е с едно от най-мощните превозни средства, които са на пазара.

Въпреки че носи каска, действията ѝ застрашават както нейния, така и живота на останалите. Според пътните експерти глобите за водачите на тротинетка - нарушители, не са в достатъчно висок размер - ако кара през тъмната част на денонощието без светлоотразители - 10 лв., ако кара пиян или дрогиран - 20 лв., ако кара на аутобан или скоростен път - 50 лв. За сравнение глобата в Испания е около 500 евро.

В България все още не е въведено изискване за регистрация на тротинетките в “Пътна полиция ”. Така, освен ако нарушителите не се заловят в момента на нарушение, няма как да бъдат идентифицирани и съответно глобени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари