Първият медицински хеликоптер кацна в България

2
Въздушната линейка се приземи днес на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище
Въздушната линейка се приземи днес на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище Видео: БНТ

Въздушната линейка се приземи днес на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище

Първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна помощ по въздух (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) вече е в България. След успешен самостоятелен полет от Италия до България, изпълнен с междинни кацания, машината се приземи днес на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където ще бъде временно разположена. Машината бе посрещната от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и други официални лица, информира БТА.

Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж, но с български представители на борда. Машината е произведена от фирма „Леонардо“ и е придобита с европейско финансиране.

Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. През февруари се очаква машината вече да участва в реални спасителни мисии.

По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“-Варна. В момента Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглежда документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Хеликоптерът ще бъде официално представен на 2 февруари в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    6
    Индианци, сър!
    За 28 области - 1 мед. хеликоптер!?
  • 2
    5
    Подозреваемый
    падгатовка для вайне...
  • 3
    4
    азе
    Що народ се е изсипал, все едно не са виждали хеликоптер, било то и медицински. Малко като навремето в Африка с шарените и бляскави джунджурийки. Но така е, държава по документи в ЕУ, а иначе 3тия свят.
  • 3
    3
    Русенец
    Защо хелито не кацна в Щръклево? 200 000 хиляди души от Русе го очакваха, но стана като с извънземните май май? Айде хаирлия да му е на междуконтиненталното летище.
  • 2
    2
    бандера
    То като кораба с бананите, бе! Дочакахме го!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари