Първите защитени марки българско кисело мляко излизат на пазара

3
Българското кисело мляко е вписано в официалния регистър на защитените продукти
Българското кисело мляко е вписано в официалния регистър на защитените продукти

Българското кисело мляко е вписано в официалния регистър на защитените продукти

До няколко месеца първите марки българско кисело мляко със защитено наименование за произход ще се появят на пазара. Това стана възможно след като Европейската комисия вписа киселото ни мляко в официалния регистър на защитените продукти. То ще се произвежда само от българско мляко и закваска и няма да съдържа консерванти, предава БНТ.

Четири години български производители на кисело мляко, заедно със земеделското министерство се бориха то да бъде вписано в Европейския регистър на защитените наименования за произход. Това е най-силната форма на защита срещу имитация на храни в Евросъюза. Само няколко такива млечни продукта в рамките на общността като сиренето "Фета" от Гърция имат тази привилегия.

Оттук нататък преработватели, който искат да произвеждат под марката българско кисело мляко трябва да спазват задължителни условия.

"Не само млякото, но и фуражите от които се произвежда това мляко трябва да бъдат от български произход. Закваската, която се ползва трябва да бъде българска, а не модифицирана и киселото мляко не трябва да съдържа никакви консерванти и други видове стабилизатори", каза Симеон Присадашки, Сдружение „Български традиционни млечни продукти“.

Засега само четири наши фирми ще произвеждат кисело мляко със защитено наименование. Към тях могат да се присъединят и други, но преди това трябва да са получили сертификат за спазени изисквания и след това да кандидатстват в Брюксел. Киселото мляко със защитено наименование ще го различаваме на пазара по специален знак на етикета.

"Факт е, че през последните години с нашите изследвания сме установявали нарушения в качеството на киселите млека. Влагат се какви ли не продукти. Сега смятаме, че с тази защитена марка ще се повиши качеството на тези продукти", каза Антоан Атанасов, Асоциация Активни потребители.

Износителите на българско кисело мляко вече няма да имат нелоялната конкуренция на други производители от Европа. Полза има и за фермерите, защото ще се повиши търсенето на сурово българско мляко. Но най-голямата е ползата за потребителите, които ще консумират чист , натурален продукт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    какво долавям
    Носталгия по миналото време?!? :) :) :)
  • 2
    6
    daskal
    А ако и тези патентовани млека траят по един месец, без да се развалят? Съмнявам се, че ще видим някогашното кисело мляко.
  • 6
    5
    Дора Петрова
    В България киселото мляко се доставяше през нощта, навън, а когато на сутринта магазина отваряше, не липсваше нито едно бурканче!
  • 1
    4
    Пффф
    Мама ви мързелива и непотребна. Няма нищо по елементарно да си направиш кисело мляко, пък било даже и със суровина от магазина. Два пъти месечно пътувам до Гюргево, купувам сурово мляко, пастьоризирам, подкисвам, и сметанка добавям и воалла, за 10 дена имам кисело мляко, което не сте и сънували.
  • 2
    3
    Дора Петрова
    Без ГМО и мазнини за инфаркт и рак, колко ще струват? 5 лева ли?! Бедните изчезват, идва ред на администрацията!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари