Първи стъпки срещу косопад

0
Има много и различни методи за лечение на косопада, но първото нещо, което трябва да направим, е да сменим шампоана
Има много и различни методи за лечение на косопада, но първото нещо, което трябва да направим, е да сменим шампоана

Има много и различни методи за лечение на косопада, но първото нещо, което трябва да направим, е да сменим шампоана

Косопадът e често срещан проблем в живота на съвременния човек. Дали този на пръв поглед неглижиран проблем се превръща в заболяване, можем да разберем сами. Ако на ден губим повече от 100 косъма, това е знак, че непременно трябва да вземем мерки нещата да не ескалират още повече. Има много и различни методи за лечение на косопада, но първото нещо, което трябва да направим, е да сменим шампоана. Може би той е прекалено активен с химическите вещества, които отстраняват естествения себум или пък обратното - слаб е и не почиства добре скалпа, поради което корените остават запушени с образували се мастни депа под повърхността на епидермиса, пречещи на косата да диша.

Шампоанът трябва да бъде съобразен с нашия тип скалп. Хората със суха кожа на главата трябва да използват шампоан с добри овлажняващи свойства. Тези с мазна, такъв, премахващ себума. Потребители с чувствителен или сърбящ скалп е добре да мият косата си с лечебен продукт, който може да неутрализира причинителите на пърхот и сърбеж и при възпаление би помогнал. Шампоаните, използващи химически повърхностноактивни вещества, могат да увеличат косопада, затова за здравето на скалпа препоръчително е да се използват натурални средства с естествени съставки във формулата, които не дразнят деликатната кожа и в същото време измиват добре замърсителите, без да унищожават хранителните вещества. Ако и вие имате проблем с косата и се нуждаете от нещо, което да я почисти добре, да я подхрани и укрепи, открийте подходящия шампоан за вашия тип коса ето тук: https://makeup.bg/categorys/784465/.

Начинът на миене също се отразява на здравето на косата ни. След нанасяне на шампоана трябва да го разтриваме с възглавничките на пръстите, осъществявайки нежен масаж поне 3-4 минути, без участието на ноктите. Едва след това да изплакнем. Изсушаването е не по-маловажно. Ако косата е къса, по-добре е да я оставим да изсъхне сама. Ако е дълга, сушим в посока от краищата към корена с хладната струя на сешоара като пазим корените от изсушаване на влагата. Правилното разресване на дългата коса е от краищата през средата към корените.

Казват, че човек е това, с което се храни. И има защо. Перманентната диета създава хранителен дефицит на много витамини. Когато занижим приема на протеини целият организъм страда, включително нашата коса. Нередовното хранене забавя притока на кръв към мозъка, косата губи своята жизненост и естествен блясък, а това увеличава предпоставките за косопад. При силен косопад е полезно е да се ядат храни, богати на витамини от група В и мастни киселини. Те помагат на тялото да произвежда енергия и допринасят за правилното функциониране на имунната система. Сьомга, бобови растения, мляко и ядки, яйца, ленено и слънчогледово семе са важни в менюто ни.

Загубата на коса се влияе значително от кръвообращението, нивото на стрес или при проблем с щитовидната жлеза. Тютюнопушенето и алкохолът са противопоказни на растежа и здравето на косата. Подходящият шампоан и няколкоминутното миене с него с масажиране на скалпа, редовното ексфолиране на мъртвите клетки с пилинг или скраб за коса, ежеседмичната маска, сушенето с хладна струя, редовното разресване, предпазването от UV лъчи, както и приема на балансирана храна са важни рутинни действия в грижата за здрав скалп, красива, гъста и блестяща прическа. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари