Партии откраднаха личните данни на 40 човека

0
40 жалби и 9 сигнали са подадени в комисията за защита на лични данни във връзка с регистрация на инициативни комитети за изборите
40 жалби и 9 сигнали са подадени в комисията за защита на лични данни във връзка с регистрация на инициативни комитети за изборите

40 жалби и 9 сигнали са подадени в комисията за защита на лични данни във връзка с регистрация на инициативни комитети за изборите.

Не е ясно какъв е мащабът на измамата с лични данни, защото само лично човек може да провери в ЦИК дали някой е злоупотребил, показва репортаж на bTV.

Репортер на телевизията се е срещнал със Светозар Съев, в чиято подписка бил открит неговия подпис. ЦИК дава по 40 000 лева на всеки инициативен комитет за реклама, което е и стимулът да се използват подписи, които не са полагани.

Не знам как сте попаднали в нашия списък, може да е провокация, защото се борим срещу статуквото, казва Съев в репортажа. Той обещава също, че ще се събере инициативният комитет, за да направят проверка и как са събирани подписите. Той обеща да провери годността на подписите.

Венцислав Караджов, председател на комисията за защита на лични данни, обясни механизма за подаване на жалби. Изпратени по електронна поща жалби се бавят, защото, за да е валидна, се иска електронен подпис.

Фалшифицираният подпис се подлага на графична експертиза. Образува се производство и лицето полага 10 пъти подпис, за да се установи измамата. Може да се сигнализира и комисията, но тогава се тръгва по друга процедура, която продължава поне три месеца.

Адвокатът Александър Кашъмов обясни, че наказанието в такива случаи може да достигне между 10 000 и 100 000 лева. Може да се тълкува и като фалшификация на документи и да има наказателно производство.

Според събеседниците вече има много елекронни база данни, от които да се крадат лични данни.

Източник: btv.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари