Парите за ремонта на Операта в Русе се оказаха само едно голо обещание

2
В бюджета не са предвидени средства за русенския културен институт
В бюджета не са предвидени средства за русенския културен институт Снимка: Dunavmost

В бюджета не са предвидени средства за русенския културен институт

На 6 юли 2020 г пожар унищожи покрива на сградата на Операта в Русе. Не пострадаха хора, но щетите още тогава бяха оценени на милиони левове.

Покривът на сградата е почти готов. Керемидите са наредени, в момента се прави топлоизолацията. 15 от общо 40-те изгорели чиги също се подновяват.

Притеснението на директора на Операта Пламен Бейков е, че 3 600 000 лева са се оказали само обещание, което не е документирано, предаде БНР.

Музикантите чуха обещанията на двама министри - един служебен, който отново е на поста и един редовен, който вече не е на поста, че ще бъдат отпуснати тези средства. Оказало се, че в бюджета такава сума не е предвидена за русенския културен институт.

"Явно и обещанието, което беше прокламирано и от трибуната на Народното събрание, след това никой не се е погрижил то да се оформи в документи", коментира Бейков.

Всичко, което досега е направено по сградата, е с финансиране от застраховката, която институцията е имала.

Сцената е абсолютно неизползваема, гримьорните също пострадаха от пожара, трябва нова озвучителна и осветителна техника...

Иначе още в петък вечерта на площада пред Операта публиката ще види шедьовъра на Жорж Бизе "Кармен", а в събота преди обед - "Кантата за кафето" на Бах във фоайето на плачещата за ремонт сграда. Просто музикантите нямат дом, в който да поканят меломаните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    22
    Ай сиктир бе!
    Тия отново ли просят пари?
  • -1
    21
    Чоко
    До @Спрете се! Абе момче, един път изпитваш “неимоверно уважение” към музикантите следващ път “не ги харесваш”? Или може би това е някакъв вид остроумен сарказъм? Как по точно те принуждават да изпитвяш “неимоверно уважение” 😄 пий си хапчетата по редовно.
  • 1
    20
    Чалгар до 18
    Ама аз точно на чалга си ходя. И очевидно изкарвам достатъчно пари за да си платя билета до стотинка, без да прося държавни пари и дотации. Защо вие, не-простите нямате пари да си платите билета за опера? Та просите от нас, чалгарите? Не ви ли е малко обидно? Чак толкова ли достойнство и гордост не ви е останала? Просяци ....
  • 1
    19
    И все пак ...
    Тука четем за "... 40-те изгорели чиги ..." - "чиги" е производна форма на чига (мн. ч.), а чигата е сладководна риба от семейство Есетрови. Тя е най-малката от това прастаро семейство риби. В България се среща само в Дунав, типична дънна риба, която обича каменисто и чакълесто дъно. На дължина достига до 125 cm, а на тегло – 16 кг. Храни се с ларви, дребни мекотели и червеи.
  • 1
    18
    Иванка
    Що простотия се е навъдила в тоя град, що нещо! Айде, одете на чалга!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари