Какво се случва в операта в Русе близо четири години след пожара?

0

Добрата новина е, че покривът е възстановен, но има още много ремонтни дейности за близо 7 милиона лева

Срещнах се с директора на Държавна опера – Русе г-н Пламен Бейков. С него проведохме дълъг разговор за състоянието на сградата на операта.

През юли 2020 г. в следствие на неправилен избор на начина за ремонт на дървен покрив (с горелка) се разрази пожар, който унищожи покрива на русенската опера и всичко, което се е намирало на сцената. В следствие на потушаването на пожара са били използвани над 50 тона вода, голяма част от която е проникнала в льосовата основа на сградата и околния терен, което е предизвикало слягания на почвата и деформации по сградата. Макар че покривът вече е възстановен, допълнителните ремонтни дейности продължават.

Г-н Бейков разказа за проекта, който се надява скоро да бъде окончателно одобрен и който ще позволи възстановяването на озвучителната кабина, оборудване с нова техника за озвучаване и осветление, ремонтиране на гримьорните, както и изграждане на нова електрическа инсталация. Според директора през септември ще може да бъде сключен договор с фирма, която да изпълни необходимото и да ремонтира сградата. Всички тези дейности по груби сметки възлизат на около 6-7 милиона лева, които е необходимо да бъдат инвестирани, за да има Държавната опера в Русе отново свой собствен дом.

Разговорът ни с г-н Бейков продължи към живота на артистите в настоящите условия – репетициите на сцената в операта и един час подготовка на сцената на Доходното здание преди представление, придвижването на апаратура и костюми, липсата на сигурност в работния процес. Междувременно директорът на операта изрази гордостта си от професионализма на всички звена – балет, хор, оркестър, както и радостта си от колегиалното отношение на директора на Драматичния театър. Съвместното съжителство на тези две културни институции – опера и театър, на една сцена вместо да всява напрежение, изгражда стабилна връзка, защото целта на културата е да обединява. И тук засегнахме въпроса за екологията на културата, предлагането на качествени спектакли, концерти, опери и балети на гражданите на Русе, които макар че не са комерсиални, предлагат естетическа наслада и извисяване на духа. Така стигнахме и до темата за наема, срещу който се отдава зала Филхармония (600 лв.) и който е лесно постижим, т. е. не може да има стимулиране на естетически стойностните събития пред посредствените, защото така сцената става достъпна за всекиго.

На финала на нашата среща директора разказа за една много добра инициатива на операта, насочена към децата на Русенска област. По идея на г-н Бейков се организират образователни концерт-лекции, които позволяват на децата да се срещнат с живота на оперното изкуство зад кулисите. Инструменталисти от оркестъра на операта показват на живо инструменти на децата, докато им разказват за тях, показват им как се използват и им позволяват да изкарат тонове от тях. Освен това децата имат обиколка из сградата на операта, виждат гримьорните, гардеробната, имат възможността да се докоснат до костюмите, както и да наблюдават как оркестъра провежда своите репетиции. За децата от по-малките населени места директорът се е погрижил да организира изнесени представления, като до сега децата от Мартен и Николово са гледали „Приказка за вълшебната флейта“. Смятам, че тази инициатива е от особено значение за културното израстване на нашите деца.

Поех ангажимент да предложа сформирането на работна група, която чрез съвместните усилия на Министерство на културата и Министерство на образованието да намери начин да популяризира идеята на г-н Бейков и тя да се превърне в практика за цяла България. Смятам, че дистанцията между сценичните изкуства и децата трябва да се скъси.

Поех ангажимент да се обърна към Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие, за да се уверя, че финансирането на останалите ремонтни дейности по сградата на Държавна опера Русе ще бъде обезпечено.

Обещах да се обърна и към Община Русе с въпрос дали е предвидено увеличаването на годишната субсидия на Държавната опера, предвид инфлацията и нуждата осъвременяване на различни компоненти в сградата.

За финал искам да изкажа радостта си, че толкова отдаден на идеята за културно развитие човек като директора на операта е намерил своето място и призвание и да ви посъветвам да посещавате събитията на операта, защото си заслужава да подпомагаме труда на хората на изкуството, особено когато тези хора са талантливи и вдъхновяващи.

Иван Белчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Съседи от ул. Муткурова
    А защо господинът като е толкова обществено отговорен не пише за изкопите, които Топлофикация Русе направи и засипа с каменна фракция преди повече от две седмици и те продължават да не са асфалтирани, слягат се и хората трошат ходовата част на автомобилите си и кривят джанти. Единият от тези изкопи е точно срещу входната врата на блока, в който той живее. По тази улица ежедневно минават много коли. Хайде, да видим този обществен капацитет ще направи ли нещо да се реши въпросът с асфалтирането на изкопите, защото другият капацитет от сградата на центъра нищо не е направил до днес. Хвала вам капацитети неземни!
  • 3
    3
    Давайте
    Юруш, сега ви се е паднало да цъкате червени монусчета. Ха-ха-ха, докъде може да стигне слепотата! Ама този индивид живее съвсем близо до операта, как досега не се сети да види и пише за окаяното й състояние?!
  • 2
    2
    Браво
    До дружно поставящите минуси активисти и почитатели на един, 'въздух под налягане". Така беше и с Пънчо, който продължава да съсипва града. Така ще се получи и с това напористо и бездарно същество, чиито почитатели не осъзнават какво правят. Спорна работа по поставянето на червени минуси от червени по своята същност индивиди, пребоядисани в синьо.
  • -6
    1
    Ах, недей
    Олеле, не знаехме че си почитател на оперното изкуство и си толкова "загрижен" за състоянието на сградата и сценичните изяви на оперния колектив. Къде беше през няколкото години след пожара в сградата на операта и защо тогава като гражданин не реагира или сега реши да си правиш реклама чрез операта в Русе? Нали беше еколог, бореше за чистотата на въздуха в Русе, после ходи в Центъра за психично здраве и къде ли не още, за да симулираш активност и загриженост в области, от които и понятие си нямаш, но какво ли не прави един злощастен индивид, който се бори да изпъкне някакси, та видиш ли да го оценят заблудени хора колко е "велик" и какъв "борец" за правдини е. Боже мили, толкова ли наивници има в града?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари