Панорамната площадка на Левента ще посрещне първите си гости през август

1
Архитект Бучуковска разкри какво ще има на мястото, от което се открива уникална гледка към града
Архитект Бучуковска разкри какво ще има на мястото, от което се открива уникална гледка към града Видео: БНТ

Започна изграждането на панорамна площадка в района на „Левента” в Русе.

Мястото е високо и от него се разкрива живописна гледка към целия град, река Дунав и съседна Румъния. Зоната ще се превърне в туристическа атракция. Проектът е на община Русе и е на стойност 195 000 лева.

Площадката ще бъде изградена там, където и до днес русенци не пропускат да заведат своите гости, за да им покажат красивата гледка отвисоко. Идеята на общината е това необлагородено място да привлича повече туристи. 

Живка Бучуковска – главен архитект в община Русе: "Ще има три пилона по 18 метра, които ще бъдат по тази ос – ул. „Борисова” – Телевизионната кула, ще бъдат изградени площадки изгледни, ще бъдат поставени пейки, ще има ефектно осветление, ще бъде изпълнено условието за достъпна среда, така че да има достъп за всички, които искат да са там."

Върху пилоните ще се развяват знамената на България, Европейския съюз и на Русе. Те ще бъдат с размери 10 на 2 метра. Ще бъдат монтирани и два бинокъла за наблюдение с възможност за завъртане на 360 градуса.

Живка Бучуковска – главен архитект в община Русе: "Това наистина е мястото, където се открива прекрасна гледка и смятам, че всички туроператори ще наблегнат на това и ще го рекламират".

В района ще бъдат поставени и камери за видеонаблюдение. Площадката ще е готова да посрещне първите си посетители в края на август тази година.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари