Пълните хора умират по-рядко от инфекции

0
Пациентите с наднормено тегло имат два пъти по-голям шанс да оцелеят
Пациентите с наднормено тегло имат два пъти по-голям шанс да оцелеят

Пациентите с наднормено тегло, които са в болница с инфекциозно заболяване, има два пъти по-голям шанс да оцелеят от хора, които не са с наднормено тегло.

До това заключение са стигнали датски учени, ръководени от д-р Зигрид Грибсхолт от департамента по епидемиология в болницата при Университета в Орхус, пише The Independent, предава zdrave.to.

За изследването, резултатите от което бяха представени на Европейския конгрес по проблемите на затлъстяването в Виена проблеми, лекарите са проучили данни за повече от 18 000 датчани, които са били хоспитализирани за спешна медицинска или хирургична процедура през периода 2011-2015 г.

След като са разгледали смъртните случаи в рамките на 90 дни след изписването им от болница, те са открили, че при пациентите с наднормено тегло, шансовете да умрат са с 40 на сто по-ниски от тези при пациентите с нормално тегло. При тези, които страдат от затлъстяване, тази цифра се е увеличава до 50%.

Тенденцията се запазва дори при различни съпътстващи фактори, като тютюнопушенето, скорошните промени в теглото или наличието на други заболявания.

Д-р Грибсхолт обяснява за The Independent възможните причини за тези резултати.

"Може би, при пациентите със затлъстяване има по-големи запаси от енергия, които могат да бъдат полезни при остри заболявания. Освен това затлъстяването е свързано с хронична стимулация на имунната система, което също може да бъде полезно при остри заболявания", казва тя.

Изследователите наричат този феномен "парадоксът на затлъстяването", същността на който е в това, че при някои болести дебелите хора имат по-големи шансове да оцелеят, отколкото хората с нормално тегло.

The Independent цитира данни и от още едно скорошно проучване. Лекарите от болницата в медицинския университет на Тайпе и болницата "Джон Смит" в Тексас са изучили данни на пациенти от хиляди американски болници.

Установено е, че при пациенти с наднормено тегло, шансовете за оцеляване пневмония и сепсис, са съответно 29 и 22% по-високи от тези, които не са с наднормено тегло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари