Палати никнат на полето в новия Бевърли Хилс III до Пловдив

7
Цените на имотите в Скутаре литнаха двойно
Цените на имотите в Скутаре литнаха двойно Снимка: Радко Паунов / 24 часа

За последните две години над 1000 са се заселили

Палатите на пловдивските села Марково и Белащица, наричани Бевърли Хилс I и II, имат конкуренция. В покрайнините, буквално в полето, на село Скутаре вече са построени дворци и резиденции. За пловдивските богаташи това е новото място за живот. Само на 5 км е от областния град, стига се бързо, а в същото време си все едно на вила.

"Над 1000 души се преселиха в последните две години. Търсят имоти, купуват, макар че е цяло чудо да намериш. Цените им литнаха в небесата", казва кметът на селото Стоян Добрев, цитиран от вестник 24 часа.

По думите му парцели и къщи са скочили двойно. "Декар в края на селото, дето се казва, в нищото, беше купен за 60 000 лева. А до неотдавна струваше не повече от 25 000 лева. Само да се обяви нещо за продан, светкавично се купува", допълва Добрев.

И това има обяснение. Ограниченията в големия град  по време на пандемията накарали мнозина да се огледат за място близо до Пловдив. А Скутаре е  първото село, щом тръгнеш по "Рогошко шосе". "Друго си е да излезеш на двора, има къде да паркираш, не да се биеш за място, както е в големия град. Спокойствието, тишината и чистият въздух са другите предимства", изброява Добрев.

Макар инфраструктурата да е доста окаяна, това не отказва новите заселници от града. И населението на Скутаре вече надхвърля 3000 души. Но кметът е притеснен, че улиците не са в много добро състояние. И действително - само две от тях са що-годе прилични, макар асфалтът да е доста вълнообразен. Навсякъде другаде е прах и кал, локви и бабуни.

"В понеделник чакам фирмата да дойде да асфалтира три улици. Намират се в северната и в източната част на Скутаре, по тях са наредени къща до къща. Но дупките трябва да се оправят. Изградена е канализация, поставят се бордюри, остава да се положи асфалтовата настилка", посочва кметът на новия Бевърли Хилс III. Името не е пресилено, тъй като напоследък подобно на Марково и Белащица много богати пловдивчани вдигнаха в Скутаре къщи като дворци.

Но не само заради тях кметът Добрев гледа да отмята проблем след проблем. Наред със запълването на дупките друга голяма грижа му е пенсионерският клуб. "Старият не подлежи на ремонт и затова се залавяме с нов. Той е до читалището и ще е с площ около 70 кв. метра. Ще го обзаведем с маси, столове, телевизор да има къде възрастните хора да прекарват времето си. А и аз съм пенсионер", казва 55-годишният управник, който е бивш полицай.

В плановете му т.г. са да направи още един парк. "Във всеки район на селото гледаме да има място за отдих и игри за децата. Имаме много млади семейства и никое от тях не желае да напуска селото. Напротив, тенденцията е да идват хора от града. А прирастът е факт", посочва Добрев.

По тази причина разширяват детската градина с още една група. В момента са три и всички са запълнени. За целта ще преустройват складово помещение, за да го превърнат в занималня. "Училището ни също е пълно и обновено с волейболно, баскетболно и футболно игрище. Стараем се да подобрим живота на хората. Куца ни малко инфраструктурата, но каквото можем, правим", твърди кметът.

Като бивш полицай следи зорко да няма престъпност. Чука на дърво, че няма оплаквания.

А за бившия кмет на Пловдив и ексдепутат Славчо Атанасов Скутаре е най-любимото място. Лятото не иска да ходи по никакви курорти, предпочита да е в бащината  къща, построена през 1992 г.

"С жена ми сме там от април до ноември. Чакаме само да се запролети. Нощем пеят славеи, лаят кучета, призори  кукуригат петли. Романтика", казва той.

По думите му Скутаре е предпочитано заради стратегическото си местоположение. До селото се стига по "Рогошко шосе", което в отвратително състояние, както и по Околовръстния път, който води към АМ "Тракия". Има и жп гара.

"Скутаре на практика се превръща в квартал на Пловдив по подобие на "Коматево" и "Прослав". През 15 минути има маршрутка, която отвежда до областния град и обратно. Съсредоточен е и бизнес, наблизо е най-голямата предачна фабрика", изтъква Атанасов.

По думите му от 1934 г. насам населението постоянно нараства за разлика от други селища, които затихват и се обезлюдяват.

"Обикновено малко имоти се продават, а в моята махала изобщо не се предлагат", казва ексдепутатът. И допълва, че в последните години Скутаре е случило на добри кметове. Рядко могат да се видят неоправени къщи, тъй като повечето хора са предприемчиви.

Има поне 7-8 магазина, добре заредени със стоки, включително и такъв, който предлага храна за домашни любимци, а също книжарница, аптека. Тези удобства не принуждават местните да тичат до големия град да пазаруват.

А лятото Скутаре разполага и с плаж. Заможен човек направил в големия си двор басейн с консумация на кафе и разхладителни напитки и много млади родители с деца го посещавали. 

Доста от новите палати са оттатък жп линията на <strong class='keys'>Скутаре</strong>.

Доста от новите палати са оттатък жп линията на Скутаре

Големи <strong class='keys'>къщи</strong> никнат като гъби в <strong class='keys'>Скутаре</strong>, а мнозина пловдивчани се заселват.

Големи къщи никнат като гъби в Скутаре, а мнозина пловдивчани се заселват

В самото село също са вдигнати луксозни <strong class='keys'>къщи</strong>.

В самото село също са вдигнати луксозни къщи

Почти не могат да се видят запуснати <strong class='keys'>имот</strong>и в <strong class='keys'>Скутаре</strong>.

Почти не могат да се видят запуснати имоти в Скутаре

Центърът на с. <strong class='keys'>Скутаре</strong>.

Центърът на с. Скутаре

<strong class='keys'>Кмет</strong>ството на <strong class='keys'>Скутаре</strong> е в старинна сграда, която е реновирана.

Кметството на Скутаре е в старинна сграда, която е реновирана

Стоян Добрев /вдясно/ с <strong class='keys'>кмет</strong>а на община

Стоян Добрев /вдясно/ с кмета на община "Марица" Димитър Иванов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Русенските богаташи ...
    В Русе си имаме "Ориндж Каунти" - Кварталът на богатите. Палатите никнат в района на местност "Телевизионната кула", под крепост "Левент Табия", покрай "Алея Кутузов" и бул. "Гоце Делчев".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари