Падналите дъждове в района на Добрич могат да забавят жътвата

0
Кампанията се очаква да започне между 5 и 10 юли, стига черноземът да изсъхне
Кампанията се очаква да започне между 5 и 10 юли, стига черноземът да изсъхне

Кампанията се очаква да започне между 5 и 10 юли, стига черноземът да изсъхне

"Падналите дъждове в последните дни в Добричкия регион могат да забавят жътвата - особено на ранните сортове пшеница", заяви пред БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите ѝ кампанията се очаква да започне между 5 и 10 юли, стига черноземът да изсъхне и "хлябът да се изпече". Земеделските стопани се надяват да приберат средно по 550 килограма пшеница от декар - след студовете през март и периодите без достатъчно влага през годината, добави председателят на браншовата организация. В Добричка област, в която традиционно се отглеждат най-много площи с пшеница в страната, реколтата през тази стопанска година трябва да бъде прибрана от над 1 201 000 декара.

Според Жекова, ако дъждовете спрат, прибирането на ечемика, който масово се жъне в региона, ще приключи до края на седмицата. Тя отбеляза, че производството на зърнената култура в различните землища е в широки граници - от 300 до 800 килограма от декар като средният добив за Добричка област ще достигне около 600 килограма. Комбайните прибират ечемичената реколта от близо 60 000 декара в региона.

Заради юнските валежи земеделските стопани се опасяват и за рапицата, която вече е готова за прибиране, но влагата отваря шушулките и семето се изсипва на земята, казаха от браншовия съюз. Площите с маслодайната култура в Добричко надхвърлят 71 000 декара.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите коментира пазара на селскостопански продукти с думите, че "безмитният внос от Украйна и Молдова уби търговията".

"В момента няма никакво търсене на пшеница, изкупната цена на ечемика падна от 650 лева на 520-540 лева за тон, а на слънчогледа - от 1600 лева на 800-1000 лева", посочи Жекова. Тя добави, че украинските производители са готови да продадат всичко на всякаква цена и призова българската държава да се намеси при вноса със засилен фитосанитарен контрол.

"Сега не е ясно внасяните от Украйна слънчоглед и царевица как са произведени, съхранявани и транспортирани", заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари