Падна забраната за експлоатация на най-мощната атомна електроцентрала в света

0
През април 2021 г. експлоатацията на централата беше фактически забранена поради нарушения на безопасността
През април 2021 г. експлоатацията на централата беше фактически забранена поради нарушения на безопасността Снимка: © Hiroto Sekiguchi/Yomiuri Shimbun

През април 2021 г. експлоатацията на централата беше фактически забранена поради нарушения на безопасността

Комитетът за контрол на атомната енергия на Япония реши да отмени фактическата забрана за експлоатация на най-мощната атомна електроцентрала в света "Кашивазаки-Карива", разположена в префектура Ниигата. Това се съобщава на уебсайта на регулаторния орган, предаде БГНЕС.

През април 2021 г. експлоатацията на централата беше фактически забранена поради нарушения на безопасността, а комитетът отказа да прехвърли ядрено гориво в централата. Оттогава насам служителите на ядрения регулатор са извършили многобройни инспекции в централата, за да наблюдават процеса на отстраняване на недостатъците от страна на енергийната компания Tokyo Electric Power (TEPCO).

За повече от две години TEPCO постигна напредък в подобряването на безопасността на ядрената централа. По-специално бяха засилени мерките срещу терористични атаки, срещу бурно време и беше подобрено оборудването за защита на ядрените материали. Главният секретар на японския кабинет Йошимаса Хаяши заяви на пресконференция в Токио, че правителството отдава голямо значение на подобренията в безопасността, направени в Кашивазаки-Карива, и възнамерява да продължи политиката на постепенно рестартиране на атомната електроцентрала в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    123
    Много нямат ток жълтурите. Без тези атомни станции с тях е свършено. Ще тъпчат риба и рапани на свещи. Те са готови да клекнат на всичко в близко бъдеще за малко ядрено гориво.
  • 4
    1
    БГ-харакири
    Японците за 2 години са рестартирали своя АЕЦ, а в България политиците ни на нашия Козлодуй само дърпат шалтерите на реакторите и се чудят как да го затворят изобщо за изгода на чужди интереси. Да не говорим за далаверата Белене.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари