Пада се по една “лечебна” фурма от ОАЕ на седмина българи

0
"Следствен експеримент" установи, че сме получили около 750 000 фурми
"Следствен експеримент" установи, че сме получили около 750 000 фурми Снимка: Биволъ

Дванадесет тона бруто или над девет тона нето тегло са получените от Абу-Даби фурми, които бяха рекламирани от правителството и НОЩ като 15 тона “медицински консумативи”.

Това е установила специална държавна комисия, която преброи фурмите и консумативите в склада на Червения кръст. Точното количество ще бъде обявено в началото на другата седмица.

По неофициална информация са преброени 1403 кашона с фурми в разфасовки по 8 и 5 кг. Относно медицинските консумативи преди няколко дни от Червения кръст съобщиха, че са получили 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни. Освен тях има 3 970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1 824 бутилки дезинфектант от 250 милилитра, пише Биволъ.

Не стана ясно защо е нужно това преброяване от някаква държавна комисия, след като от Агенция “Митници” би трябвало да имат точните количества на внесените маски, ръкавици, калцуни, дезинфектанти и фурми. Възможно е държавата да има опасения, че част от стоката е изчезнала между разтоварването от самолета и депозирането в склада на БЧК в с. Долни Лозен.

Биволъ разкри още на 15 април, че от 15 тона “медицински консумативи” дошли със специален полет от Абу-Даби, само три тона са такива, а останалото са фурми. До момента властта не е дала логично обяснение за странната сделка с Емирствата, в която са участвали близки до властта фирми при сериозна логистична подкрепа от държавата.

От “голяма, сериозна помощ” до “може да бъдат всякакви”

“Две фирми – “Градус” и “Интръст”, са направили много сериозна сделка с Обединените арабски емирства. Става въпроса за размяна на 32 тона храни с ОАЕ, срещу което сме получили 15 тона медицински консумативи. Транспортът е поет от фирмите, а държавата не е платила нищо. Тази помощ е голяма, защото става въпрос за предпазни средства – маски, ръкавици и облекла” – каза ген. Мутафчийски на редовния брифинг за медиите във вторник, 14 април в Министерски съвет.

Фирмата “Интръст” е еднолична собственост на депутата и издател Делян Пеевски, който редовно е рекламиран на сутрешните брифинги на НОЩ като щедър дарител за болниците в условията на кризата с COVID-19. Разменените храни са агнешко, млечни продукти и зеленчуци. Пеевски има също така интереси и в млечната промишленост с фирмата Лакрима, която от години е позиционирана на пазара в Емирствата.

В сряда ген. Мутафчийски беше попитан за фурмите. Той отговори, не е запознат в детайли за дарението от ОАЕ. “Много от даренията могат да бъдат всякакви” – анонсира шефът на НОЩ.

Националният здравен инспектор Ангел Кунчев обаче впечатли репортерите с особено изказване:  една медицинска маска тежала 2 грама, а кутия фурми – половин килограм и не било коректно да се сравняват бройка и тегло.

Ако фурмите бяха маски

Всъщност няма никакъв проблем да се изчисли колко маски биха се съдържали в 9 тона фурми. Според сметките на Кунчев, ако една маска е 2 грама, в един килограм има 500 маски, в един тон 500 000 маски, а в 9 тона – 4 500 000 маски.

Също така може да се сметне и по колко фурми се падат на човек от населението. Биволъ проведе “следствен експеримент” (на заглавната снимка), според който 10 фурми тежат около 120 гр. Това означава, че в един килограм нето фурми се съдържат между 80 и 90 плода на финиковата палма. Данните бяха потвърдени чрез ръчно преброяване на фурмите, които бяха в разфасофка* от 1 кг. Те се оказаха точно 83 на брой.

Фурмите са отляво и отдясно на медицинските консумативи, преброени от специална държавна комисия на 23 април в склада на БЧК. Снимка: Биволъ

Така излиза, че от ОАЕ сме получили около 750 000 фурми. Това прави по една фурма за 9 българи ако считаме, че сме 7 милиона, или по една фурма за 6-7 души ако се отчитат само реално пребиваващите в България, без емиграцията.

Но от думите на министър Емил Караниколов, който придружаваше пратката от Абу-Даби стана ясно, че фурмите ще бъдат раздадени в домове на социално слаби, а не на цялото народонаселение. „Фурмите са хубава, питателна храна“, посочи Караниколов.

Стана известно също, че с пласирането на фурмите ще се занимава Националния логистично-координационен център под ръководството на шефа на пожарната гл. комисар Николай Николов. Тази структура беше създадена на 15 март, за да се “подпомогнат усилията по получаване, поръчване, разпределение и приоритизиране” на защитни материали – – маски, ръкавици и облекла. Очевидно периметърът на задачите на Центъра вече е разширен и с раздаването на храни.

*Купените за експеримента ни фурми са с костилки и малки клонки. Не е ясно дали фурмите от ОАЕ са обезкостени и очистени от клонки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари