Отровни ли са дезинфектантите, дошли с фурмите от ОАЕ?

0
Препаратите трябва да бъдат спешно проверени за съдържание на метанол
Препаратите трябва да бъдат спешно проверени за съдържание на метанол

Дезинфектантите, които пристигнаха в България от ОАЕ заедно със скандалните фурми по “бартера” на Пеевски, може да се окажат силно отровни и опасни за човешкото здраве.

Пратката пристигна на 13.04. с два самолета на националния превозвач “България Ер”. Тя бе съпътствана лично от Министъра на икономиката Емил Караниколов и бе оповестена по централните медии с гръмък правителствен ПР, като голяма “хуманитарна помощ”. Биволъ разкри обаче, че срещу 32 т. висококачествени хранителни продукти – основно месни и млечни, сме получили обратно основно 12 т фурми и символичните около 3 т медицински атрибути, като дезинфектанти, маски, ръкавици и др. Скандалът около несъответствената размяна стана известен като #Фурмигейт. 

Хуманитарна помощ или опасна отрова?

Проследявайки темата стана ясно, че големи партиди от същата марка препарати, която са дарени от арабски фирми, са официално обявени от тамошните власти за негодни и неотговарящи на здравните изисквания. Те са квалифицирани от правителството на ОАЕ като опасни за човешкото здраве и дори отровни, пишат от Биволъ. Поради това дезинфектантите са били иззети от търговската мрежа и употребата им е забранена в държавата.

В началото на април 2020 г. водещи медии в ОАЕ, сред които телевизията Ал Арабия съобщават, че здравните власти са изследвали и изтеглили от пазара няколко дезинфектанта за ръце заради съдържание на метанол. За това има и официално съобщение в сайта на градската здравна инспекция на Дубай. В състава на препаратите е открит крайно опасният за здравето метилов алкохол. Веществото се съдържа в шест продукта, сред които са LULU Hand Sanitizer – 500ml и LULU Hand Sanitizer – 250ML. Точно същите дезинфектанти, които са дошли от ОАЕ на 13 април с пратката фурми и маски, придружавана от министъра на икономиката, установи Биволъ.

  

Здравните власти в арабската държава предупреждават, че метанолът е “високотоксична, опасна субстанция, причиняваща главоболие, раздразнение на кожата и дихателната система, дори слепота и тежки случаи на отравяне”.

Бутилките с 250 и 500 мл. дезинфектант бяха заснети от бТВ и от наш репортер в склада на БЧК в с. Долни Лозен, където бяха доставени с машини на “Противопожарна защита”. Те са в разпореждане на Националния логистично-координационен център, структура ъздадена на 15 март т.г., за да се “подпомогнат усилията по получаване, поръчване, разпределение и приоритизиране” на защитни материали – маски, ръкавици и облекла.

Гел от супермаркета

На бутилките личи бренда LuLu. Това е голяма верига супермаркети в ОАЕ с индийска собственост. Тя комерсиализира и продукти под тази своя марка. Конкретният дезинфекциращ гел е произведен от дубайската компания Ziva West Wipes. Проверка в сайта за онлайн пазаруване на LuLu показва, че именно този продукт с нейния бренд не се продава.

От датата на една от бутилките с 250 мл. гел става ясно, че тя е произведена преди забраната в Дубай – през март 2020 г.

Това означава, че здравните власти в България трябва да проверят всички бутилки с дезинфектант, получени в рамките на фамозния бартер на 32 тона българско агнешко и млечни продукти, организиран от Министерството на земеделието и осъществен от фирма на Делян Пеевски и близката до властта “Градус”.

15 тона медицински консумативи се стопиха до 500 кг.

Сделката с ОАЕ беше похвалена на един от сутрешните брифинги на НОЩ лично от ген. Мутафчийски.

“Две фирми – “Градус” и “Интръст”, са направили много сериозна сделка с Обединените арабски емирства. Става въпроса за размяна на 32 тона храни с ОАЕ, срещу което сме получили 15 тона медицински консумативи. Транспортът е поет от фирмите, а държавата не е платила нищо. Тази помощ е голяма, защото става въпрос за предпазни средства – маски, ръкавици и облекла” – каза той във вторник, 14 април в Министерски съвет.

Още на следващия ден Биволъ опроверга това и разкри, че вместо 15 тона “медицински консумативи”, сме получили предимно… фурми, които няма как да са “медицински консумативи”.

Дезинфектантът, който се продава в супермаркетите, също не е “медицински консуматив”. Продуктите за дезинфекция, които се използват в болниците, трябва да са сертифицирани и одобрени за употреба в медицинска среда. Случаят с ширпотребата на LuLu определено не е такъв.

От БЧК съобщиха, че са получили 3 970 бутилки гел от половин литър и 1 824 бутилки от 250 милилитра от продукцията на LuLu. Лесно е да се сметне, че това прави около 2,5 тона бруто тегло. Като се добавят и 12 тона фурми, от 15-те тона остават 500 кг. Горе-долу такова е реалното тегло на “сериозната сделка” с “медицински консумативи” от Абу-Даби, съдържаща 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни.

Вчера в коментар за бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов потвърди казаното и пред Биволъ, че фурмите ще бъдат раздадени на социално слабите. Той призова да не се броят фурмите, а да се погледне по-нашироко на подобряващите се търговски отношения с Емирствата.

Въпреки това държавна комисия с представители на Агенция “Митници”, БЧК и Министерство на здравеопазването вчера извръши преброяване на фурмите, дезинфектантите, маските и калцуните, като резултатите се очакват в началото на другата седмица.

От Агенция Митници все още не са отговорили на въпросите на Биволъ, зададени на 13 април, относно изнесените за Абу-Даби количества и видове храни и внесените оттам количества и видове медицински консумативи, дезинфектанти и фурми.

Репортер на Биволъ поиска официално мостра от съмнителните дезинфектанти, с цел да направим независима журналистическа експертиза на съдържанието и да разберем дали то е безопасно за здравето на хората. Такава ни бе отказана, дори в размер на една бутилка от пратката. От БЧК заявиха, че собствеността се води на името на Министерството на икономиката и трябва да се изиска специално писмено разрешение, защото такава била волята на дарителя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари