Отпускат финансова помощ за семействата, чиито деца не влязат в детска градина

0
Колекторските фирми вече няма да могат да начисляват такси и комисионни, обяви Корнелия Нинова
Колекторските фирми вече няма да могат да начисляват такси и комисионни, обяви Корнелия Нинова

Държавата ще отпусне допълнителни финансови средства за семейства, чиито деца не са приети в детски градини.

Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова след заседанието на Министерския съвет, предава БНТ.

"От тях 823 000 лева ще бъдат преведени на Столична община и около 4000 лв. на община Пловдив, за да могат те след това да ги разпределят в съответните семейства", уточни Бориславова.

Освен това - до 15 април се удължава срокът за регистрация на украински бежанци, желаещи да се ползват с временна закрила у нас. Актуализиран е и съставът на антикорупционния съвет към правителството. Той вече няма да се оглавява от вицепремиери, а лично от премиера.

Вицепремиерът и министър на икономиката обяви, че Министерският съвет е приел Закона за колекторските фирми.

"Вярваме, че с него решаваме един също дълго отлаган проблем - многогодишният тормоз върху хиляди потребители", заяви тя.

"Още днес той ще тръгне към НС. Вярвам, че ще бъде приет в НС защото е предваринтелно консултиран с четирите партии от управляващото мнозинство, както и с множество потребителски организации. Имаше много сериозно обществено обсъждане", каза още Корнелия Нинова, цитирана от Нова телевизия.

Нинова изброи и някои основни неща от закона. „Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, вече ще подлежат на регистрация. Ще трябва да имат капитал от 500 000 лева. Ще тряба да имат и застраховка професионална отговорност. В ръководството им трябва да има неосъждани лица или такива, срещу които не се водят дела. Те са длъжни, преди да пристъпят към каквито и да е действия, да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си”, посочи тя.

Длъжникът има право да оспори търсенето. Задължени са да не звънят от 8 до 19 ч и в почивни и празнични дни. Колекторите нямат право да искат по-голяма сума от първоначалното задължение - тоест без такси и други суми, които са се начислявали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари