Отлагането на сметките за ток после ще натовари силно семейните бюджети

0
Фирмите пък ще се лишат от средства за поддържане на инфраструктурата
Фирмите пък ще се лишат от средства за поддържане на инфраструктурата

"Отлагането на плащанията по сметките за ток и парно не означава опрощаване на сметките, а създава риск да се натрупат твърде много задължения, които после ще натоварят силно семейните бюджети и в същото време ще лишат фирмите от средства да поддържат инфраструктурата, на която всички разчитаме толкова много в условия на извънредно положение."

Това каза енергийният експерт Галина Александрова, съобщиха от пресцентъра на „ЧЕЗ България“ ЕАД.

Клиентите имат по-дълъг срок за плащане на фактурите, без да им се начисляват лихви за закъснение - 20 вместо 10 дни, както е по Общи условия. Въпреки това през целия период на обсъждане на закона в първоначалния му вариант, както и на новия законопроект за изменения и допълнения, имаше силен политически натиск за „ваканция“ за плащанията по сметките за ток и парно. Истината е, че това не е в интерес на потребителите. Отлагане не означава опрощаване на сметките, а създава риск да се натрупат твърде много задължения, които после ще натоварят силно семейните бюджети и в същото време ще лишат фирмите от средства да поддържат инфраструктурата, на която всички разчитаме толкова много в условия на извънредно положение“, допълни още тя.

„Общо е мнението на икономистите, че при отлагане на плащанията към крайните доставчици на електричество, парно и вода, финансовият удар ще се разпространи по цялата верига на доставките. Всяко административно ограничаване на приходите на тези компании, автоматично ще има мултипликативни последствия и върху други сектори от икономиката и бързо ще увеличи междуфирмената задлъжнялост по подобие на ефектите, които наблюдавахме в периода 2012-2015 г., категорични са експертите“, пише в статията Александрова.

Електроснабдителните дружества вече поеха ангажимент за облекчаване на условията за плащане на сметки. Повечето комунални компании предлагат възможност за договаряне на индивидуален план за разсрочване на плащанията на клиентите, които имат затруднения с покриване на задължения си. Прекъсването на електроснабдяването е крайна мярка, която се прилага едва след като са изчерпани всички възможности от страна на електроснабдителните дружества за отсрочване на плащането на дължими суми за вече консумирана електроенергия“, обясни още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари