Откриха уникална златна монета при разкопки в Балчик

0
На нея е изобразен византийският император Никифор Фока, заедно с Богородица
На нея е изобразен византийският император Никифор Фока, заедно с Богородица

Уникална златна монета от Средновековието е намерена в крепостта Хоризонт в Балчик тази събота при традиционната лятна практика на студентите от ІІІ курс Археология при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Техни ръководители са д-р Румяна Колева и д-р Чавдар Кирилов. На нея е изобразен византийският император Никифор Фока, заедно с Богородица. съобщава БНР. Той е един от най-успешните военачалници, управлявали империята. Монетата, датирана около 10 век, е толкова запазена, че е готова веднага да постъпи в експозиция, коментира директорът на балчишкия музей Радостина Енчева. До момента на западната порта на крепостта са разкрити зидове от жилищни сгради, както и бронзов пръстен. Разкопките продължават до 21 август. Освен обичайната субсидия от университета, тази година дейностите са дофинансирани и от Министерство на културата.

Тази вечер находката ще бъде подробно представена. От 18.00 часа в реновираната стара мелница се организира публична лекция, посветена на резултатите от археологическите проучвания на крепостта в кв. Хоризонт в гр. Балчик, подновени – след прекъсване от две десетилетия – през 2009 г. като плод на сътрудничеството между Историческия музей и Софийския университет.

Късноримската крепост в кв. Хоризонт е най-голямата крепост от VI век, строена в днешните български земи. Тя идва да подчертае огромното значение, което античният Дионисополис играе в рамките на някогашната римска провинция Малка Скития, (дн. Добруджа). Районът на Балчик е и едно от местата, където си дават среща в началото на Средновековието новодошлите прабългари и завареното местно население. На мястото на крепостта преди нейното построяване се разполага един от некрополите на античния град.

Както проучванията през 70-те и 80-те години на миналия век, така и новите разкопки, дават отговори на редица въпроси от интересната и вълнуваща съдба на Балчик и Добруджа в период от цяло хилядолетие – между II и XI в. сл. Хр.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари