Откриха тонове боклук в коритото на река Чая

0

Тонове боклук в коритото на река Чая край село Катуница

Сигналът е подаден по обяд на телефон 112 от граждани, сред които Васил Къдринов от сдружение "Гео". За прповерка на незаконното депо дойдоха веднага представители на областната администрация, Община Садово, Басейнова дирекция и РИОСВ – Пловдив.

На място те констатираха тонове отпадъци, сред които строителни, пластмасови и гумени парчета, битови и метални. Не е ясно колко от тях са опасни, обясни екологът на община Садово Атанас Иванов. Част от боклука(пластмасови стърготини), е опакован в чували с надписи Мade in Spain. Към тях са прикрепени бланки, които показват, че всеки чувал тежи 1325 кг. На мястото има поне 20-30 чувала.Част от тях са изсипани по брега на реката, на стара площадка за баластра.

Според кмета на общината Димитър Здравков сметището се намира на терен, изцяло държавна собственост. "Този проблем е много стар и с него на място бе запознат и бившият министър на МОСВ Нено Димов, но държавата нищо не предприе. Вместо това на мен ми насрочиха проверка", каза кметът.Той обаче не посочи името на фирмата или собственика ѝ, която се предполага, че е замърсила терена.

Взети са проби, отпадъците ще се изследват и ще се направят предписания за изчистването им. Това е криминално деяние, бе категоричен експертът в Областна управа Митко Стойчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари