Откриха студент след кибер отвличане

0
Кай Чжуанг е открит "замръзнал и уплашен" в палатка в провинциална Юта
Кай Чжуанг е открит "замръзнал и уплашен" в палатка в провинциална Юта Снимка: Riverdale Police

Младежът е бил манипулиран, за да се самоизолира, без похитителите да участват физически в отвличането

Китайски студент, който е бил на обмен в САЩ, е открит жив, но замръзнал, след като родителите му са били изнудени за десетки хиляди долари при измама с кибер отвличане, съобщава ВВС.

Кай Чжуанг е открит "замръзнал и уплашен" в палатка в провинциална Юта. Това съобщава в изявление полицията в Ривърдейл.

Смята се, че 17-годишният младеж се е изолирал, след като е бил манипулиран от похитителите си.

След това родителите му са били подмамени да платят около 80 000 долара.

Чжуанг е един от редица чуждестранни ученици, станали мишена на т.нар. кибер похитители в САЩ напоследък, допълват от полицията в Ривърдейл в изявлението си.

Разследващите органи смятат, че Кай е бил контролиран от похитителите още на 20 декември, когато е видян от полицаи в Прово, Юта, да носи оборудване за къмпинг.

Служителите са се погрижили да го върнат в Ривърдейл, където е живял с приемно семейство, от опасения за безопасността му. По това време обаче той не споменава за никакви заплахи, предава ВВС, цитирана от VESTI.

На 28 декември полицията отново е вдигната на крак. Униформени се свързват с училището на Кай, след като родителите на младежа получават тревожно съобщение чак в Китай.

Родителите на Кай са съобщили, че са получили искане за откуп и снимка на сина им, която показва, че е отвлечен.

Според полицията жертвите на кибер отвличания убеждават жертвите си да се изолират и дори да се снимат, за да изглежда, че са в плен - въпреки че похитителите не присъстват физически в изолираната местност. Вместо това жертвата е наблюдавана чрез Facetime или Skype.

След това, както жертвата, така и семейство ѝ са убеждавани, че отвлеченият ще пострада, ако не се подчини.

Но въпреки че похитителите не са били с Кай, полицията в Юта трескаво го издирва, тъй като се страхува за неговата безопасност. Притесненията на разследващите били, че декемврийските температури в щата означават, че има риск той да "замръзне до смърт през нощта".

В крайна сметка Кай е открит в неделя на около 40 км северно от Ривърдейл, близо до Бригам Сити, в палатка "без източник на топлина". Той имал ограничени количества храна и вода, одеяло и спален чувал - както и няколко телефона, които полицията подозира, че са били използвани за извършване на отвличането.

След спасяването си Кай, който бил проверен за хипотермия, поискал "топъл чийзбургер" и да говори със семейството си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    123
    С нетърпение очаквам и първото кибер анално изнасилване. И първото кибер забременяване. Изобщо, да живее кибер шизофренията на новото време. Само да е кибер, защото на живо в реално време нищо не е модерно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари