Откриха шедьовър на Ван Гог, откраднат през 2020 година

0
Ценната картина е намерена от нидерландския "Индиана Джоунс на света на изкуството"
Ценната картина е намерена от нидерландския "Индиана Джоунс на света на изкуството" Снимка: Singer Laren Museum / Фейсбук

Ценната картина е намерена от нидерландския "Индиана Джоунс на света на изкуството"

Ценна картина на Винсент Ван Гог, открадната през март 2020 г. по време на локдауна заради коронавирусната пандемия от музея "Сингер Ларен" в близост до Амстердам, е намерена от нидерландския "Индиана Джоунс на света на изкуството" Артур Бранд, предаде АФП, цитирана от БТА.

Бранд е известен арт детектив, специализиран в разследването на случаи с откраднати произведения на изкуството.

Творбата "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г.", оценена на между три и шест милиона евро, е намерена от Артур Бранд в сътрудничество с нидерландската полиция.

По думите на детектива мъж, пожелал да остане анонимен, е върнал картината, увита в калъфка за възглавница и торба, след отправени призиви от страна на полицията и на самия Артур Бранд.

Кражбата на картината от музея "Сингер Ларен" на 30 март 2020 г. влезе в заглавията на вестниците по целия свят, припомня агенцията.

Видеоклип, предоставен от Бранд, показва как той разопакова картината в хола си, изумен от откритието. "Потвърждението, че това е откраднатият Ван Гог, беше един от най-великите моменти в живота ми. Не можех да повярвам", каза той пред АФП.

Местонахождението на картината на Ван Гог все още не е известно преди две седмици, когато с детектива се свързва мъж, който казва, че иска да я върне.

След като преговарят известно време, Бранд убеждава мъжа, който според него няма нищо общо с кражбата, да върне произведението на изкуството. Творбата датира от началото на кариерата на Ван Гог, преди продуктивният художник да се заеме с постимпресионистичните си картини като "Слънчогледите" и поразителните си автопортрети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари