Откриха нови видове безгръбначни животни

0
Те са червеобразни, имат пипала и живеят в тиня или пясък
Те са червеобразни, имат пипала и живеят в тиня или пясък

Специалисти от от американския институт "Смитсониън" откриха няколко нови вида личинки на форониди, чиито възрастни форми са неизвестни, съобщава БТА.

Зоолозите взели проби от планктон в Панамския залив и близо до архипелага Бокас дел Торо в Карибско море. Открили 50 личинки на форониди - червеобразни безгръбначни, които имат пипала и живеят в хитинови тръбички, захванати с единия си край в тинята или пясъка.

ДНК анализът позволил да бъдат идентифицирани три вида в Панамския залив и други четири - в Карибско море. Определени ДНК-участъци у всеки от откритите видове се оказали уникални сред геномите, съхранявани в базата данни GenBank, в която е представена ДНК на над 300 000 организми.

Това показва, че учените са попаднали на нови видове, но идентифицирането на възрастните им форми може да отнеме години. Възможно е и те никога да не бъдат открити, тъй като за начина на живот на тези безгръбначни се знае съвсем малко.

Личинките на форонидите са свободно плаващи, докато възрастните им форми са захванати за морското дъно. Това обяснява защо е по-лесно форониди да бъдат открити под формата на личинки, отколкото в полова зрялост.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари