Откриха липсваща връзка между стрес и безплодие

0
Възможно е да бъдат използвани различни видове лекарства за блокирането дейността на тези неврони и върху това се фокусира научният екип на следващ етап от изследването
Възможно е да бъдат използвани различни видове лекарства за блокирането дейността на тези неврони и върху това се фокусира научният екип на следващ етап от изследването

Възможно е да бъдат използвани различни видове лекарства за блокирането дейността на тези неврони

Популация от нервни клетки, намиращи се близо до базалните ядра на мозъка - RFRP неврони, се активират при стресови ситуации и потискат синтеза на полови хормони, повлиявайки и самата репродуктивна функция, твърдят учени от екипа на проф. Грег Андерсън от медицинския университет в Отаго, Нова Зеландия.

Благодарение на новите възможности на невронауката и на трансгенетичните техники да контролират активността на различни неврони, изследователите откриват, че повишаването на активността на RFRP невроните води до супресия на хормоните на половите жлези. Това те са наблюдавали при стрес или наличие на стресовия хормон кортизол в кръвта, като реакциите са били по-изявени при жените.

Промяна в секрецията на полови хормони не се наблюдавала при наличието на кортизол при нефункциониращи неврони, което потвърждава, че кортизолът не действа директно на функциите на половите жлези, смятат изиследователите.

Екипът се занимава с действието на стреса върху репродуктивността от повече от десет години.

Досега се знаеше, че стресовите стероиди като кортизола, най-вероятно взимат участие в появата на репродуктивни проблеми, но и че отговарящите за репродуктивната дейност неврони не се повлияват от него, пише TrafficNews.bg 

Изследователите намират, че липсващото парче в разгадаването на пъзела са RFRP невроните. Те се активират при стрес, най-вероятно регистрирайки промените в нивото на кортизола и потискайки секрецията на полови хормони, оттам и на репродуктивната функция.

Възможно е да бъдат използвани различни видове лекарства за блокирането дейността на тези неврони и върху това се фокусира научният екип на следващ етап от изследването.

Резултатите им са представени в The Journal Of Neuroscience.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари