Откриха изложбата „Тракийско въоръжение от I хил. пр. Хр.“

0

В зала „Княз Александър I“ на Историческия музей днес бе открита изложбата „Тракийско въоръжение от I хил. пр. Хр.“.

Гостуващата експозиция е дело на Регионален исторически музейШумен.

Колекцията от въоръжение е плод  на дългогодишната дейност на музейните специалисти от музея в Шумен и наброява близо 4000 единици. Голяма заслуга за създаването на сбирката е на покойния вече Георги Атанасов, завеждащ отдел „Античност“ от 1975-а г. до 2006-а г. Той е и автор на редица статии, посветени на тракийското въоръжение.

Голяма част от материалите в колекцията са постъпили в резултат на археологически проучвания на селища и некрополи на територията на Шуменска област. Изключително богат е материалът, събран от с. Драгоево.

В зала „Княз Александър I“ са показани 125 предмета от фонда на шуменския музей. Нападателното въоръжение е представено от криви ножове, къси двуостри мечове - акинаци, бойни брадви, върхове на  копия  и стрели, оловни тежести за прашка, част от които са с надписи. Правят впечатление откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, показващи засиленото производство на оръжия от местните майстори.

Предпазното въоръжение е по-слабо представено. Експонатите са предимно от проучванията на тракийските некрополи. Могат да бъдат видени бронзови и железни шлемове, ризници и нагръдници от тракийските некрополи край Браничево, Кълново, Кьолмен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари