Откраднат ток за 1 милион лева отчитат от Енерго про

0
От началото на 2016 г. “Енерго-Про” е установило около 700 случая на кражби на електроенергия
От началото на 2016 г. “Енерго-Про” е установило около 700 случая на кражби на електроенергия

От началото на 2016 г. “Енерго-Про” е установило около 700 случая на кражби на електроенергия.

Дотаксуваният ток е на стойност над 500 000 лв, съобщиха от компанията. Ако обаче бъде платен по реални цени, той би струвал над 1 000 000 лева, отговарят на въпроси на “24 часа” от “Енерго-Про”.

Откраднатата (дотаксувана) електроенергия за 2014 и 2015 година при “Енерго-Про” е 33 000 000 квтч, възлизащи на приблизително 4 200 000 лв.

Над 80% от общия брой кражби са сред битовите клиенти. Това е около 70% от общата крадена електроенергия. Останалите проценти са за бизнеса.

Един от начините да се краде е чрез манипулиране на електромерите. Манипулирани са всички промени в устройството на уреда за мерене - от елементарното премостване, или заобикаляне на уреда, до монтиране на елементи, които позволяват електромерът да се управлява от клиента дистанционно и така той да мери по-малко.

Нещо подобно на онази хватка, която приложиха заловените във Варна техници, които се оказаха работници на държавния Електроенергиен системен оператор.

При този начин обаче има нарушаване на целостта на защитата на електромерите - късане на стикери и на пломби, поставяне на фалшиви пломби, което се хваща. Така че хората, които предлагат услуга за манипулиране на електромера, заблуждават, тъй като това може да бъде хванато.

49% от случаите на кражби на електроенергия при "Енерго про" са с директно присъединение, 32% са манипулации по схемата на свързване и 19% - софтуерни манипулации.

Ярък пример е как стопански клиент на електроразпределително дружество ползва над 200 000 квтч електроенергия нерегламентирано - така елегантно се наричат кражбите. При сегашната тарифа за откраднат ток, след като го хванат, той би платил около 27 000 лева. А ако тази енергия се калкулира по реални цени, той би дължал около 56 000 лева. Излиза, че дори да бъде разкрит, ще спести 29 000 лева. Това изчислиха енергийни експерти.

За ниската цена на откраднатия киловатчас - 3 ст., писа в края на февруари в. “24 часа”. Тогава от КЕВР заявиха, че ще променят правилата за измерване и ще увеличават цената до тази на еленергията за небалансиране, която тогава беше 20,2 ст. за квтч. (Какво се случва - виж в карето долу.)

При ЧЕЗ, или в Западна България, има райони, в които кражбите стигат и 40% от продаваната електроенергия, каза Филип Йорданов от “ЧЕЗ Разпределение България” и спомена Лом, Бяла Слатина, Козлодуй. В подобни райони екипите на компанията всеки ден проверяват.

Делът на нерегламентираното ползване от бизнес клиентите е 13% от общия брой. Като начислената еленергия е 40%, пояснява експертът на ЧЕЗ. Кражбите на ток от някои бизнесмени ги прави по-конкурентоспособни на пазара, коментират от ЧЕЗ.

Има измервания във всички трафопостове на технологичните разходи и където се засекат сериозни числа, започват проверки. В други райони размерите на тъй нареченото нерегламентирано ползване са между 8 и 10%.

Другите 60% от кражбите са чрез директно присъединяване към мрежата и манипулации на самата схема за измерване на електромера. При директното присъединяване някои го правят нагло, с връзване към стълба с жица, други към подземен кабел, което е по-трудно откриваемо.

Компаниите полагат неистови усилия да разкрият кражбите.

И “Енерго-Про”, и ЧЕЗ съобщават, че ползват термокамери, скъпи подвижни лаборатории, които изследват целостта на кабела под земята, и друга специализирана апаратура.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари