Откъде идват парите на Северна Корея?

0
Режимът на Ким Чен-ун все още разполага с достатъчно начини да се обогатява
Режимът на Ким Чен-ун все още разполага с достатъчно начини да се обогатява

Във вторник правителството на Северна Корея разкри, че е открило в гора съвсем близо до севернокорейската граница шпионски дрон на Пхенян, снабден с камера Sony и два двигателя, сглобени от американска компания, пише profit.bg.

Поредното откритие и напредъкът в последно време на балистичната технология на режима възобновиха дебата за приходите на севернокорейската държава и способността й да се финансира.

Въпреки че държавните й институции и компании са обект на поредица от много стриктни международни санкции от 2006 г. насам, режимът на Ким Чен-ун все още разполага с достатъчно начини да се обогатява, пише френският вестник Les Echos.

Незаконната търговия

Санкциите на ООН засягат само някои продукти, за търговията с които се смята, че подхранва финансова или технически балистичните и ядрените програми на КНДР.

Наред с компонентите, които могат да бъдат използвани в производството на ядрени бойни глави или ракети, международната общност ограничи и износа на въглища, мед, никел, сребро и цинк към страната, тъй като те подхранват военните й програми. Но Пхенян може да продължа да търгува напълно законно с десетки други стоки в света.

Страната продължава да изнася желязна руда, пясък и чакъл за Китай - основния й търговски партньор, както и химически продукти за Малайзия и соево олио, морски продукти и текстил за останалата част от Югоизточна Азия.

Търговията между Северна Корея и АСЕАН е слаба, но 181 милиона долара на година не е като без хич“, припомня изследователят Кент Бойдстън в статия, публикувана от института „Петерсън“ за международна икономика.

Търговски обмен е регистриран и с Пакистан и някои страни от Африка, като Буркина Фасо. „След Ирак, ООН не са готови да защитават пълното икономическо ембарго над дадена страна“, отбелязва Го Мион-Хюн, анализатор от института „Асан“ за политически изследвания.

Това обяснява съществуването на законната търговия между Северна Корея и някои страни. „Никой не иска да бъде отговорен за нов глад в страната“, допълва той.

Износ на работна ръка

Миналата година бяха регистрирани над 60 000 севернокорейски работници в чужбина, чиито заплати са изплащани директно на организации, контролирани от севернокорейския режим, казва Го Мион-Хюн.

Те работят главно в Китай, Русия и Близкия Изток на строителни площадки, в текстилни фабрики или в горски стопанства. „Това е непренебрежим доход за режима, който възлиза на между 100 и 200 милиона долара“, счита експертът.

Индустриалният парк Кесон

Индустриалната зона в Северна Корея, близо до границата с Южна Корея, която е затворена от февруари 2016 г., приемаше десетки южнокорейски компании, осигуряващи работа на 50 000 работници от КНДР.

Заплатите на тези служители представляваха нов годишен доход от близо 100 милиона долара за Пхенян. Новият южнокорейски президент възобнови дебата за евентуалното повторно отваряне на комплекса.

Трафик на фалшиви стоки

От 80-те години на миналия век трафикът на фалшиви стоки или фалшиви монети е важен източник на доходи за диктатурата. „Говори се за сума от 100 милиона долара на година“, казва анализаторът от института Асан.

След като до 2000 г. се бяха специализирали във фалшифицирането на банкноти от 100 и 500 долара, сега севернокорейските лаборатории произвеждат преди всичко фалшиви юани, които се тестват в трети страни, след което се пускат масово в Китай, разкрива дисидентската група „Солидарност на севернокорейските интелектуалци“.

Киберпрестъпност

Изключително трудна за проследяване, киберпрестъпността вече осигурява редовни приходи на клана на Ким Чен-ун. Стотици хакери работят по програми за онлайн рекет или незаконни сайтове за игри.

Миналия месец експертите от компанията за киберсигурност Симантек и лаборатория „Касперски“ откриха във вируса WannaCry кодови линии, които вече са откривани в програмите на Lazarus Group, свързвана от редица разузнавателни агенции със севернокорейския режим.

Киберпиратите организираха в началото на 2016 г. гигантска кражба на средства от централната банка на Бангладеш. По онова време те успяха да задигнат 81 млн. долара. Корейският институт за либерална демокрация смята, че незаконната дейност в киберпространството ще генерира приходи от над 800 млн. долара за режима.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари