Отбелязваме 15 години от създаването на Австрийската библиотека в Русе

0
Дружеството е сред пионерите в международното междусекторно сътрудничество
Дружеството е сред пионерите в международното междусекторно сътрудничество Снимка: Dunavmost, архив

Тази година отбелязваме 15 години от създаването на Австрийската библиотека в Русе. За целта е планирана богата културна програма

Тази вечер от 19.00 ч. в Дом „Канети“ на ул. „Славянска“ 12 ще се проведе концерт на квартета на Carnevale Ensemble.

На 14 октомври отново на същото място, но в периода от 10.30 до 12.30 ч. ще се състои и литературно четене. Тогава ексръководители на местно и регионално ниво ще разкажат за учредяването на културната институция. Сред официалните гости на събитията ще бъде и лично извънредният и пълномощен посланик на Република Австрия в София Н.Пр. Андреа Вике.

Това стана ясно от проведения преди минути разговор между областния управител Галин Григоров и председателя на Международно дружество „Елиас Канети“ проф. дфн Пенка Ангелова.

Благодарение на Областната управа в Русе на Международно дружество „Елиас Канети“ беше предоставена за ползване фамилната къща на нобеловия лауреат по литература.

Също така Австрийска библиотека „Елиас Канети“ беше основана в Русе въз основа на петстранен договор, а именно между Областна администрация Русе, Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Външното министерство на Австрия, представлявано от Посолството на Австрия в България.

 Дружеството е сред пионерите в международното междусекторно сътрудничество. През изминалите почти три десетилетия то се утвърди като устойчива платформа за диалог и партньорство, за организиране и провеждане на културни събития от национален и международен мащаб и в рамките на Дунавската стратегия, както и за реализирането на иновативни инициативи какъвто е Международният литературен фестивал, провеждащ се ежегодно в Русе.

На 25 юли отбелязахме и 115 години от рождението на единствения нобелов лауреат в Русе Елиас Канети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари