От полунощ цените хвръкват нагоре

1
Само след няколко часа природният газ ще поскъпне с над 13%
Само след няколко часа природният газ ще поскъпне с над 13% Видео: NOVA

Експерти предупреждават, че удар по джоба ни категорично ще има

Окончателно - край на мерките срещу COVID-19 в страната. Мораториумът върху цените също пада. От полунощ ще живеем по-свободно, но и по-скъпо, предупреждава NOVA

Отпада задължителното носене на маски в магазини, обществени сгради, училища и градския транспорт. Остава в сила граничният здравен контрол и карантината.

С края на епидемичната обстановка, обаче се задават и редица сътресения. От утре отпада държавният контрол, наложен върху цените на тока, парното и топлата вода. Само след няколко часа природният газ ще поскъпне с над 13%.  Премиерът обеща, че цената на тока за бита няма да се увеличава, но при парното се задава 30% поскъпване. Президентът пък призова за ясни гаранции от страна на кабинета около ценовия шок.

С края на мораториума правителството обещава, че токът за бита няма да тръгне нагоре. Увеличение евентуално ще има от 1 юли, точни разчети обаче все още няма.

Докато успяваме да държим цените на електроенергията там, където са, това е най-голямата подкрепа, която можем да направим за всички цени”, заяви премиерът Кирил Петков .

Основната цел на мораториума беше да даде време на правителството да намери механизъм, с който цените да не тръгнат рязко нагоре след края на замразяването. Именно това не е свършено според държавния глава.

Редно би било накрая на този мораториум да има ясни алгоритми, да има ясно решение за действие. Който има амбициите да управлява, трябва да може да го прави и в условия на криза”, посочи и президентът Румен Радев.

Експертите предупреждават, че независимо дали от 1 май или от началото на юли - удар по джоба ни категорично ще има.

„Цяла зима говоря за около 50%, това са математическите, но мисля че няма да надхвърли 30%, не знам дори дали ще ги и стигне.”, категоричен е Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните дружества.

Затова и омбудсманът иска да се намери механизъм, по който цените да не се изстрелят нагоре.

Едно увеличение от 30% на топлата вода след края на отоплителния сезон не смятам, че е социално поносимо за абонатите на топлофикациите. В края на краищата хората наистина имат предел на цените, които биха могли да плащат”, заяви омбудсманът Диана Ковачева.

А в  парламента и дебатите около това до колко полезен е бил мораториумът продължиха и днес.

„Тези 3 месеца, най-тежкият период откъм топлоенергия и електрическа енергия преминахме с цените, които бяха към декември месец”, посочи Радослав Рибарски – „Продължаваме промяната”

„Допринесе достатъчно негативно отношение към България затова,защото няма друга държава, която да се занимава с термина „мораториум”, подчерта Рамадан Аталай – ДПС.

Вече е факт и първото място, където още от утре за вода ще се плаща повече, а това предизвика протест. Цената в Димитровград става 3 лева и 52 стотинки за кубик при досегашна 1 лев и 86 стотинки. Причината - сливането на водното дружество с областното в Хасково.

И така още в началото на годината, заради задаващо се шоково поскъпване на енергийните ресурси, кабинетът "Петков", подкрепен от мнозинството в парламента, наложи мораториум върху цените.

Какво ще се случи от утре. Сигурно е, че природният газ ще поскъпне. По последни данни очакванията са скокът да е с около 13% .При сметките за ток, парно и топла вода ще имаме глътка въздух, защото новите цени се въвеждат от лятото.

На този фон горивата в страната продължават да вървят нагоре. Литър от най-масовия бензин а - 95 вече се продава за средна цена от 2 лева и 94 стотинки, което сравнено с миналата пролет е 42% поскъпване. Дизелът вече мина 3 лева за литър. Най-сериозно е поскъпването при метана над 114% за една година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари