От 30 000 бежанци минали Дунав мост при Русе, едва 50 са поискали статут на закрила

0
Областният управител заяви, че се очаква още по-голям наплив от бягащи хора от войната в Украйна
Областният управител заяви, че се очаква още по-голям наплив от бягащи хора от войната в Украйна Видео: NOVA

Отвори пункт за предварително приемане на бежанци на ГКПП "Дунав мост"

Заработи организацията по посрещане на бежанците и снабдяването им с регистрационни карти за легално пребиваване на ГКПП "Дунав мост", предаде Наталия Йорданова, кореспондент на NOVA в Русе

По думите на областния управител на Русе Анатоли Станев пунктовете за предварително приемане на мигранти вече работят. "Пунктът се състои както от мобилни, така и от сградни съоръжения. Има трасе, предвидено за по-голям поток на хора от по-тежка нужда - от превоз и обгрижване", обясни той. И допълни, че засега обаче потокът все още е нормален.

"До момента само около 50 са поискали статут на закрила от всички над 30 000 души, пристигнали у нас, и то само защото нямат международни документи", отбеляза Станев.

Тази сутрин още се обучават хората и се проверява софтуерът, за да може малко по-късно сутринта да се издава документ за временна закрила, обясни Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова.

Тя обясни разликата между искане на международна закрила и временна. За да може един украински гражданин да дойде, да работи, да запише детето си в градина, той ще има нужда от статут за временна закрила. „Тя ще се издава във всички районни подразделения в полицията”, обясни Величкова.

Антоанета Ябанозова от БЧК споделя, че раздаването на храна продължава. "Предоставят се и хигиенни материали, но засега бежанци преминават предимно транзитно", посочи тя. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Русенски рунтав гъз
    Те да не са луди хората да остават у нас еле пък в Русе,нали виждат ква лайнария е,жалко можеше малко градът да дръпне напред с бели хора ,че останаха предимно мангали гадни гнусни патладжани
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари