Освободиха 50 пенсионери от Русенската опера

1
Директорът е категоричен, че не става дума за чистка
Директорът е категоричен, че не става дума за чистка Снимка: Dunavmost

Ще продължим да работим с тях, категоричен е директорът

50 пенсионери са освободени от работа в Държавната опера в Русе.

Това съобщи директорът на културната институция в дунавската столица Иван Кюркчиев, предаде "България Днес" . Той категорично отрече разпространената информация от последните дни, че е правена чистка и служителите не са били защитени.

"Освободени са хора, които са в пенсионна възраст, работят от дълги години в операта и са набор 42-45. Тяхното освобождаване няма да се отрази на работния процес и ще продължим да провеждаме спектаклите си", обясни Кюркчиев. Той се ангажира отстранените хора да продължат да работят за операта в дунавския град, като няма да са на щат, а ще се подпишат граждански договори с тях.

Освобождаването на служителите се е наложило заради натрупан дълг на културната институция. Преди години операта е направила концерти заедно с трупата на Нешка Робева, които са били много успешни, и е генерирала добри приходи. Но от Министерството на културата не им признават печалбата за отпускането на субсидия, която не е на продаден билет, а на спечелен лев. И година по-късно се оказва, че операта е с дълг, без реално да е загубила. За опрощаването на задължението се налага да се направят съкращения на служителите.

По информацията на вестника 22-ма от освободените хора са от оркестъра. Въпреки това остават около 70 музиканти, които ще продължат да изпълняват ангажиментите си. В Държавната опера в Русе остават общо на работа около 250 души. Служителите често се подготвят по няколко проекта едновременно, за да участват на повече събития и да носят приходи на културната институция.

Русенската опера е основана през 1949 г. Първата постановка - "Травиата" от Джузепе Верди, е представена на 27 ноември същата година.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари