Островитяни скочиха срещу бизнесмен, патентовал местна дума

0
Собственик на три бара във Флорида патентовал думата "була" в началото на месеца
Собственик на три бара във Флорида патентовал думата "була" в началото на месеца

Жители на тихоокеански острови критикуват в социалните мрежи американска компания, патентовала традиционната дума "була", с която хората на островите Фиджи си пожелават "добър ден", обвинявайки я в кражба на културата им, предаде АФП.

Бизнесменът Рос Кащън, собственик на три бара - "Була кафе", "Була он дъ бийч" и "Була коукоу бийч" - във Флорида, патентовал думата "була" в началото на месеца, предава БТА.

"Наложените ограничения за употребата на думата в резултат на патентоването противоречат на самото значение на "була", написа жител на Фиджи на страницата на "Була он дъ бийч" във Facebook.

Освен това смятам, че този произвол засяга по-общия въпрос за усещането на белите хора, че имат права върху културата на туземците и могат да избират какво да експлоатират от нашата култура и интелектуална собственост", отбеляза още той.

Миналия месец скандал предизвика патентоването на хавайския поздрав "алоха" от чикагска фирма.

Тевита О'Каили, преподавател по антропология в хавайския университет "Бригам Йънг", който произхожда от островите Тонга, заяви в обръщение в интернет към жителите на Пасифика, че те са свидетели на схема за културно присвояване.

Миналия месец беше "алоха", този месец е "була", а следващия ще е "талофа" (от Самоа) или "мало е лелеи" (от Тонга), заяви той.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари