Остава забраната за групов лов в Русенско

0
Няма никакъв резултат от протеста на ловците на Дунав мост
Няма никакъв резултат от протеста на ловците на Дунав мост Снимка: Русе Медиа

Забраната за групов лов на дивя свиня остава в сила на територията на Русенска област.

Това става ясно от новата заповед на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Както преди това обещаха от министерството, буферните зони, в които се забранява груповият лов и ловът с кучета, е намален значително. Промените обаче не засягат районите около Русе, пише вестник "Утро". 

Както и преди групов лов на дива свиня няма да може да се извършва в ловностопанските райони Горно Абланово, Кривина-Беляново, Новград, Бабово, Бръшлян, Мартен, Мечка, Пиргово, Русе, Ряхово, Сандрово, Сливо поле, Средна кула и Батин. Те попадат в първата буферна зона, която обхваща до 5 км от границата с Румъния.

Груповият лов на дива свиня се открива на 29 септември, но ловците от Русенско ще трябва да стрелят по прасетата индивидуално. Нещо, което е не сложна, а безнадеждна задача. Точно затова те протестираха във вторник, изтъквайки, че няма как да намаляват популацията диви свине, като им се отнема основният инструмент за това - организирането на хайки и използване на кучета. Както се оказва - от протестите им няма никакъв резултат.

Междувременно епидемията от африканска чума продължава да настъпва от север, от територията на Румъния. Както става ясно на заседанието на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, проведено вчера под председателството на зам. областния управител Свилен Иванов, огнище на заболяването е открито в Община Калугерене, намираща се на 35 км от Гюргево. Огнището е овладяно, но е намерено и мъртво диво прасе, пробите от което са положителни. Това поражда още по-голямо безпокойство предвид факта, че именно дивите прасета са най-опасният преносител на заразата.

Кметът на община Гостину Думитру Въкару сподели за мерките предприети в тяхното населено място за превенция срещу навлизането на заболяването. Всички входно-изходни точки на общината са затворени, с изключение на една, на който се извършва дезинфекция на всички преминаващи превозни средства.
Свилен Иванов настоя пред румънските си колеги да са безкомпромисни в действията си, които трябва да се извършват своевременно в 3 и 10 километровите зони от огнищата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари