Основният свидетел по делото „КТБ” назова политик, ходил в банката

0
Бисер Лазов цитира бившия си шеф, че малката банка трябва да е в добри отношения с политиците, за да оцелее
Бисер Лазов цитира бившия си шеф, че малката банка трябва да е в добри отношения с политиците, за да оцелее Видео: NOVA

Основният свидетел по делото „КТБ” и бивш служител на Цветан Василев се изправи пред съда.

Бисер Лазов разяснява какво точно се е случвало в банката и как, според него, се е стигнало до фалита, информира NOVA.

Разказът му започна от 1994 г., когато се запознал с Цветан Василев. До почивката, дадена от съда, разказът стигна до 2000 г., когато, според Лазов, започнали да се зараждат политико-финансовите отношения между банката и политици. В съдебната зала той спомена няколко имена на политици, които е срещал в банката. Изречението, което е чул тогава от Цветан Василев, било, че "една малка банка няма как да оцелее, ако не поддържа добри отношения с политиците".

Всеки е нужно да си извърви пътя. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира. Така че аз ще си го извървя”, заяви пред журналисти Лазов. До момента той е бил разпитван 40 пъти, но за пръв път се изправя пред съда.

"Целта на прокуратурата е обществото да разбере кой източи 7 млрд. лв. от банката и къде отидоха тези пари", коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев и допълни, че ако основният свидетел потвърди показанията си пред разследващите, ще стане ясно как точно е фалирала КТБ.

"Лазов е бил дясната ръка на Василев и предстои да чуем и за "политическите трепети" на банкера", каза още Гешев. Той беше категоричен, че от показанията на свидетеля ще се чуят още имена на публични личности, освен споменатите до момента (на Иван Костов и дъщеря му Мина).

Гешев заяви, че нямало как Бисер Лазов да бъде подсъдим, защото той не е сред хората, отпускали кредити в КТБ.

Част от служителите на Цветан Василев са ставали подставени лица на фирми, разказа основният свидетел във втората част от разпита. И допълни, че така се засвидетелствало доверието към банкера. А той им обяснявал, че това са доверени дружества, които ще донесат печалба. Именно чрез тези фирми били "превъртани" пари. А поставените лица не получавали нищо.

Една от големите сделки била придобиването на жп завода в София, който бил в ликвидация. Купени били стотици декари земя, а компанията, през която минала сделката, получила добро реноме. С друга фирма пък били купени акции на "Дунарит". Наложило се фиктивният й собственик да обяснява пред Финансовото разузнаване, че сделката е стабилна и е финансирана от банка. Така 5-6 години оставало усещането, че финансирането на инвестициите на Василев е нещо, което носи положителни резултати, обясни Лазов. И допълни, че междувременно се е издигнал и влязъл в надзора на КТБ.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари