Осман Октай: Доган извади Делян Пеевски от фризера заради задължения към ТЕЦ "Варна"

2
Накрая може да се окаже така, че два депутатски гласа ще струват 40 милиона лева на държавата, коментира той
Накрая може да се окаже така, че два депутатски гласа ще струват 40 милиона лева на държавата, коментира той Снимка: Ани Петрова, БНР

Накрая може да се окаже така, че два депутатски гласа ще струват 40 милиона лева на държавата, коментира той

По-голямо напрежение идва от решението на съда Ахмед Доган да плати 40 млн. лв. за ТЕЦ „Варна“, казва Осман Октай в интервю за вестник Фактор.

Г-н Октай, има ли драма около председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, говори се за смяната му с Тунчер Кърджалиев или с евродепутата Илхан Кючук?

- В ДПС има известно напрежение около Доган, Пеевски и Йордан Цонев след изказването на Гешев за предателството на партията спрямо него. По-голямото напрежение според мен обаче идва от решението на съда Ахмед Доган да плати 40 млн. лв. за ТЕЦ „Варна“. Той чак сега разбира, че като си мажоритарен собственик, имаш и задължения. Карадайъ отсъстваше от голямото събитие в Исперих. От там още повече се продължи с интригата за смяната му. Той обаче по-скоро е останал, за да подготвят с ГЕРБ, Слави Трифонов и БСП кабинет „Магнитски“, с петима министри на ДПС. В последния момент обаче се намеси Гешев. Самият Бойко Борисов не отрече, че правителството почти е било готово. Корнелия Нинова обаче се отдръпна и нападна ГЕРБ. Изведнъж меракът на Доган за пет министерски поста пропадна. В същото време той разбра, че няма от къде да извади тези 40 млн. лв. Когато става въпрос за скандал в политиката или в семейството, почти винаги става въпрос за пари. Д-р Кърджалиев въобще не иска да се изявява и не се появява, откакто го изолираха. Някой се опитва да го пробута, но той си гледа бизнеса. Случаят напомня на този с братята Четин и Метин Казак, които също бяха изолирани. Беше прочетено едно писмо от Доган, в което той върна заплахите от едно време – че който посяга на партията и на лидера ѝ, едва ли не ще срути държавата. В случая на Илхан Кючук пък по-скоро някой иска да му спретне номер, защото наближават избори за Европейския парламент.

- Като вариант за председател на ДПС се спряга и името на Филиз Хюсменова.

- Може би Доган търсеше подобна реализация, както Бойко Борисов направи с Мария Габриел. Сега обаче той се връща към по-важната му тема, свързана с възстановяването на средствата. Два дни след първоначалната заплаха на Карадайъ за „срутване“ на парламента той стана сговорчив, а Делян Пеевски беше избутан на предни линии. Оказа се дори, че техните два гласа подкрепиха правителството. Тези гласове може да се окажат важни за конституционното мнозинство в Народното събрание и да бъдат използвани срещу разсрочване на задълженията на Доган.

- Коя е причината ДПС да върне отново на предна линия Делян Пеевски, не крие ли това някакъв риск?

- Доган неслучайно извади Делян Пеевски от фризера, за да гарантира, че уж ще върне задълженията си за ТЕЦ-а. Сегашният енергиен министър идва от бизнес асоциациите. Да не би Карадайъ и Пеевски да подкрепят правителство, надявайки се да бъдат разсрочени парите, които Доган дължи към „Булгаргаз“? В противен случай утре, току-виж, могат да обявят фалит на Ахмед и да му вземат мезонета в кв. „Белите брези“. Накрая може да се окаже така, че два депутатски гласа ще струват 40 млн. лева на държавата.

В момента Ахмед Доган е на кьоше. Във второто си писмо неслучайно заяви, че той ще казва кой ще е лидер на партията. Доган го даде да го прочете Хюсменова в Медовец, тъй като в Североизточна България имаше консолидиране около нея за нов председател. В момента Доган търси как да си покрие вересиите си, защото някой явно го притиска. Освен това, предстоят местни избори и конгрес на ДПС. На него ще видим дали някой продължава да притиска Доган. В момента е като човек, който дължи пари на съседа си, няма как да му ги върне, и постоянно гледа през прозореца, дали не е излязъл комшията, за да не се засекат. Освен тези 40 млн. лева на „Булгаргаз“, Доган има да връща и пари на „Първа инвестиционна банка“ за закупуването на ТЕЦ „Варна“.

- Реалистично ли е с участието на ДПС да бъде направена така очакваната съдебна реформа?

- Когато беше направен предишният кабинет на четворната коалиция се вдигна страшен вой. Дойдоха Гълъб Донев и Радев на власт и всичко замлъкна. Сега Асен Василев сменил двама души, пак виждаме същите сценарии и крясъци. Как очакват партиите да направят съдебна реформа с ДПС, която е набутала своите кадри в системата? Задкулисието толкова много е инвестирало в Доган и в хората му, че няма да позволи лесно да изпусне съдебната власт. Освен това, не може първа точка в парламента да ти е най-важната, а в същото време се обсъжда без текст и комисия. Нека в нея да има достатъчно предложения, които след това да бъдат подложени на обществено обсъждане.

- Мислите ли, че в новата ситуация Румен Радев ще успее ли да задържи политическото си влияние?

- Румен Радев ще плати много висока цена за това, което прави. Нищо няма да се получи с конституционната реформа, както и с идеята за президентска република.

- Какво е според вас политическото бъдеще на „Възраждане“, която е „най-гласовитата“ партия в парламента?

- Покрай събитията в Украйна в България изведнъж се появиха много путинофили. В очите на някои пък Путин беше голямата работа, но вече година и половина не може да победи Украйна. И когато Путин започна да губи войната, русофилите у нас май губят почва под краката си. Гледах в събота протеста на „Възраждане“, на който имаше между 500 и 1000 души. Хората започнаха да се отдръпват. Протестите в момента само показват, че все по-малко хора се хващат на русофилските и путинофилските лъжи. Приказките, че Костадинов щял да разширява влиянието си, сме ги чували и преди, само че за „Атака“. Подобни формации не могат да имат по-голям електорат от 300 000 души. За да компенсира срама, Костадинов реши да протестира в събота и да докара 10 000 симпатизанти, но и това не му се получи, въпреки организирания транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари