Осем нови специалности ще има в училищата в Русенско

2
В дуалната система на обучение са включени 10 специалности
В дуалната система на обучение са включени 10 специалности Видео: Русе Медиа

Осем нови специалности ще бъдат разкрити в училищата в Русенска област за новата 2022/2023 учебна година

Това стана ясно при представянето на проекта за план-прием. Очаква се тази година да завършат малко над 1700 седмокласници, съобщи началникът на РУО-Русе Росица Георгиева. В областта се предвижда да се разкрият 69 паралелки, докато в Плевен например ще има 99, а във Велико Търново – 83, информира Русе Медиа.

В Бяла се предлага разкриването на четири нови специалности – две в СУ „Панайот Волов“, които са помощник-инструктор по фитнес и спортно-туристическа, и в две в Професионалната гимназия – трайни насаждения и машини и системи с ЦПУ. Във Ветово ще се открие минна електромеханика.

В Русе ПГ по облекло иска специалност бутикови облекла, а ПГ по речно корабостроене – локомотиви и вагони, която е по желание на БДЖ за обучение на машинисти. Това е една от професиите, където има най-голяма липса на нови кадри. В ПГ по строителство ще има художествена керамика.

Защитените специалности, в които могат да се обучават минимум 9 ученици в паралелка, са минна електромеханика художествена дърворезба, електрообзавеждане на кораби, локомотиви и вагони, художествена керамика, измервателна и организационна техника.

15 професии са очакван недостиг на кадри, като сред тях е и производството на облекла от текстил. През тази учебна година е нямало желаещи, но по желание на шивашкия бранш отново ще се направи опит за сформиране на такава паралелка.

В дуалната система на обучение са включени 10 специалности, където в 11 и 12 клас учениците работят на трудови договори в реалния бизнес, като същевременно продължават обучението си.

Ето и пълната картина за проекта за план-прием в Русенска област – OBLASTNA KOMISIQ_02.2022

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Русенец
    Няма ли кой да го махне това недоразумение от РУО. Това не е човек от образованието, това е политическа фигура а на нас ни трябват професионалисти.
  • 1
    7
    русенец
    То хубаво говорите за брой паралелки, ама да кажете и колко ученика ще има в тях, че на времето имаше по 30 в средния курс. Любопитно ми е и друго, колко учителя е имало в Русе през 1988 и колко са сега. Имам чувството, че сега са повече.
  • 2
    6
    учител
    Плевен и Търново вече ни изправерват с много.
  • 1
    5
    До 3
    Защото ти и роднините ти сте заели всички свободни места за обучение по тези специалности хахаха
  • 3
    4
    В.П.
    ИТН бетонираха Росица в РУО ! Въпреки това балонът "професионална мрежа " е пред спукване ! Анализът на резултатите от професионалното образование и обучение в Русе ,е наложителен и то незабавно . Т.н. ПГ ,са в окаяно състояние ,както кадрово ,така и от страна на материална база ! Не се контролира факта ,че даденото училище няма капацитета да обучава по новите специалности .Резултатите са -ужасяваща некомпетентност ,сред завършващите ! Бизнесът го вижда ,но нищо не може да направи срещу инерцията в МОН . На ход е РУСЕНСКАТА ОБЩЕСТЕНОСТ ! Иначе РАЗПАД !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари