Разкриват 5 нови специалности в Русенско

8
В петте паралелки ще могат да се обучават общо 91 ученици
В петте паралелки ще могат да се обучават общо 91 ученици Видео: КИС 13

В петте паралелки ще могат да се обучават общо 91 ученици

Пет нови специалности са включени в предложението за държавен план-прием в Русенско за учебната 2024/2025 година.

Това стана ясно от днешното заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, което бе водено от областния управител Данаил Ковачев. Според него при условие, че фокусът на предстоящия прием след 7 клас е върху професионалното образование, трябва да се направи всичко възможно да се отговори на нуждите на бизнеса. „Водещ приоритет пред мен и екипа ми ще продължи да бъде осигуряването на качествено образование, което да подготвя компетентни специалисти в различни сфери от обществения живот“, коментира Ковачев, цитиран от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

От представената информация от началника на РУО д-р Росица Георгиева стана ясно, че общият броят на паралелките в региона за новата учебна година се предвижда да е 66, като над половината от тях или 42 ще бъдат с професионална насоченост. Приемът пък в т.нар. STEM паралелки, които са с фокус върху изучаването на науката, технологиите, инженерството и математиката, ще се осъществи в 45 паралелки.

Същевременно приемът в град Русе ще се осъществи в 56 паралели, от които 21 за профилирано обучение и 35 за професионално обучение.

Новите специалности са „Компютърна графика“, която ще се предлага в СУ „Панайот Волов“ в Бяла, „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“ в Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Апостол Арнаудов“ в Русе, „Експлоатация на автомобилния транспорт“ в Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“, „Организация и технология на козметичните услуги“ в Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“, както и „Възобновяеми енергийни източници“ в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“.

В петте специалности ще могат да се обучават общо 91 ученици.

Същевременно в защитени специалности се предвижда да се обучават 78 ученици. Защитените специалности би трябвало да бъдат четири, като една от тях ще е във Ветово, а останалите в Русе. Във Ветово ще могат да се обучават 26 ученици по „Минна електромеханика“. В Русе в Професионалната гимназия по облекло защитена специалност ще бъде „Художествената тъкан“, а в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване ще се обучават ученици по речно корабоводене и корабни машини и механизми. Специалностите от професии с очакван недостиг са 23. В тях ще се обучават 494 ученици. Колкото до дуалната форма на обучение, тя ще бъде достъпна до 351 ученици от над 13 паралелки в Русенско. По предварителни данни броят на учениците, които през учебната 2023/2024 г. ще завършат основно образование в областта, е 1665. Що се касае до приемът в 5 клас, то той ще се извършва в две паралелки в МГ „Баба Тонка“. Местата, за които ще могат да се борят завършващите, са 52. За справка завършващите 4 клас са 1459.

На днешното заседание присъстваха представители на местната и държавна власт, синдикатите, работодателските организации и бизнеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    Идея N2
    Спешно до края на месеца да се направи подписка в защита на алчния,глупав, жалък 70 г. пенсиониран комуняга шеф на Водното в Сливо поле дето си мисли че е център на Вселената - на никого нЕмил иванофф,че долната ,злобна, лайняна душичка като го изритат ще почне да пуска жалби и сигнали навсякъде и за всичко дето мърда и се движи.Молим спасете Помияра -да взема заплата иначе ще го перне инсулт и мнооого ще тегли за всички мизерии дето е направил.КАЗАХ.
  • 0
    7
    Естет
    Леля Роси е най-яката и най-умната мацка.
  • 12
    6
    С.С.
    В "Електрото'' ,тази специалност беше закрита през1997 година ! Нямат нито подготвени кадри по специалността, нито материална база в момента ! Ама НИКАКВА СИЛНОТОКОВА ЛАБОРАТОРИЯ , нито по ЕЛ ЗАДВИЖВАНЕ и т.н. Т.Е. Глупостите на учителката по ''Труд и творчество '' ,преподготвена по ''Екология '' и като '' Мадам Помпадур '' в РУО Русе и ИД директор на училището- свършват със сегашния ''Ремонт'' на училището и последващо пенсиониране ! Попитайте от какво разбира ''ЕКСПЕРТЪТ'' по проф . подготовка в РУО Русе и като научите внимавайте да не припаднете !
  • 20
    5
    русенец
    Некадърната Роса кога най-после ще бъде изритана от топлото местенце, на което се е натикала? До кога ще се толерират такива калинки в държавните служби???
  • 23
    4
    Колю
    И защитена специалност "Нотариус" да има, че много ги застрелват в последно време и изчезва специалността!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари