Осъдиха земеделка, дала фалшиви документи за евросубсидии за 588 000 лева

0
Земеделка получи присъда за представяне на неверни сведения за получаване на средства от еврофондове
Земеделка получи присъда за представяне на неверни сведения за получаване на средства от еврофондове Снимка: iStock / Getty Images

Земеделка получи присъда за представяне на неверни сведения за получаване на средства от еврофондове

Окръжна прокуратура – Благоевград приключи делото срещу Н.М., която се е признала за виновна. Между защитата ѝ и Окръжна прокуратура е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложено ѝ наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3 000 лева.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Към м. октомври 2015 г. търговското дружеството на обвиняемата Н.М. било бенефициент по мярка „Модернизация на земеделските стопанства“ на Оперативна програма за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г.

На 15 октомври 2015 г. Н. М., като собственик на фирма, представила неверни сведения пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ в Благоевград. В „Заявка за плащане“ към договор за финансово подпомагане било посочено за извършено плащане от страна на бенефициента към изпълнителя на строително-монтажни работи в размер на 258 000,01 лева и 50 000 лева на фирмата, изготвила проектната документация при кандидатстване.

С действията си Н.М. целяла да получи 588 115,26 лева от фондове на Европейския съюз - Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и предоставени на българската държава. Тази сума представлявала разликата между стойността на одобрената финансова помощ в размер на 1 176 229,26 лева и изплатеното авансово плащане в размер 588 114 лева.

В хода на разследването е било установено, че посочените от обвиняемата в заявката плащания не били извършени от бенефициента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    How he ho
    То ако е само тя!? При една по задълбочена проверка на място,а не по документи,ще излязат много измамници!!! И животновъди и земеделци! Трябват крути мерки и КОНТРОЛ!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари