Осъдиха България, че крие полицейски произвол над журналист

1
Репортери без граници: Изглежда българските власти не искат да осъждат полицейското насилие
Репортери без граници: Изглежда българските власти не искат да осъждат полицейското насилие

Репортери без граници: Изглежда българските власти не искат да осъждат полицейското насилие

Две международни журналистически организации остро осъдиха в четвъртък отказа на българските разследващи органи да проведат ефективно разследване на побоя над журналиста Димитър Кенаров, извършен от полицаи на 2 септември 2020 г. Тогава потърпевшият отразяваше масовия антиправителствен протест в центъра на София, организиран по повод първия работен ден на депутатите в новата сграда на парламента, пише Свободна Европа.

Кенаров беше сред десетките задържани и бити от полицията, след като събитията ескалираха, въпреки че неколкократно беше направил опит да се легитимира като журналист. Част от ареста му дори беше заснет от друг присъстващ на демонстрацията и на кадрите ясно се чуваше, че той заявява на полицаите, че отразява протеста.

Пет месеца по-късно по случая дори няма образувано досъдебно производство, тъй като прокуратурата отказа да започне такова, след като МВР обяви, че вътрешна проверка в столичната полиция (СДВР) не е открила данни за престъпление.

Изглежда българските власти не искат да осъждат полицейското насилие.

"Репортери без граници"

По този повод от „Репортери без граници“ изразиха силното си възмущение от „отказа на кабинета на българския главен прокурор Иван Гешев да разследва побоя, който полицията нанесе на журналиста на свободна практика Димитър Кенаров миналия септември“.

Организацията настоя за „ново, независимо и прозрачно разследване“, посочвайки, че „изглежда българските власти не искат да осъждат полицейското насилие“. Тя напомни, че по време на задържането си Кенаров е бит и държан повече от пет часа с белезници без да има възможност да говори с адвокат.

Малко по-рано в четвъртък българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) публикува свое видео разследване по случая, в което описа хронологията на действията на българските власти от септември насам. Оттам допълниха, че вътрешният министър Христо Терзийски мълчаливо е отказал достъп до информация по случая, за което организацията е подала жалба в съда.

АЕЖ информира, че „прокурорското постановление за отказ от разследване показва, че полицията и наблюдаващият прокурор се доверяват на будния гражданин „Петър Петров от София“, който, ден след ареста, бил написал имейл до МВР, в който твърди, че Кенаров бил буйствал и нямал отличителни белези“.

„В същото време, не е разпитан нито един от десетките журналисти, които са отразявали събитието. Нито СДВР, нито прокуратурата успяват да установят кои са полицаите, които отвеждат Кенаров от площада и тези служители остават анонимни.“

Според заключенията на вътрешната проверка в столичната полиция пък „отвеждането на Кенаров от трима полицаи от пл. „Независимост“, използването на сила, поставянето на белезници и откарването му в 05 РПУ след няколко часа престой, всъщност е било… покана за посещение от дежурния полицай“.

Осъждаме [...] абсурдния и дистопичен разказ, достоен за Джордж Оруел, използван от властите.

Павол Салай, "Репортери без граници"

„Осъждаме отказа на софийската полиция да преразгледа произволния и насилствен арест на този журналист и абсурдния и дистопичен разказ, достоен за Джордж Оруел, използван от властите“, коментира Павол Салай, ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ за Европейския съюз и Балканите.

Според него само „ново независимо разследване“ ще може да установи реалните факти и да гарантира, че „властите не толерират подобно поведение спрямо журналисти, отразяващи демонстрации“.

В края на позицията си по случая от „Репортери без граници“ напомнят, че по време на протеста на 2 септември миналата година в София е пострадал и фоторепортерът на Франс прес Николай Дойчинов. Освен тоа организацията подчертава, че България продължава да заема 111-о място от общо 180 държави в световната ѝ класация за свобода на медиите.

За „пълно, задълбочено и безпристрастно“ разследване на случая призоваха и от Европейската народна партия още в средата на септември 2020 г. Това е групата в Европейския парламент, към която принадлежат и евродепутатите от ГЕРБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари