Осъден от "Наглите" излиза предсрочно от затвора

0
Ивайло Ефтимов - Йожи няма нарушения, ползвал се с добро име сред затворниците и бил лоялен и към администрацията
Ивайло Ефтимов - Йожи няма нарушения, ползвал се с добро име сред затворниците и бил лоялен и към администрацията

Ивайло Ефтимов - Йожи от групата за отвличания "Наглите" излиза предсрочно от затвора, реши Софийският апелативен съд (САС) като последна инстанция по делото за освобождаването му.

Съдиите Николай Джурковски, Величка Цанова и Емилия Колева са преценили, че не е нужно Ефтимов да изтърпява и останалата част от наказанието в затвора - две години и половина.

През 2014 г. Ефтимов беше осъден на 18 години затвор за участието си в отвличанията, а отделно от това имаше и присъда за кражба. Същите присъди получиха още Прокопий Прокопиев и Даниел Димитров, а Любомир Димитров беше осъден на 10 години затвор, припомня lex.bg.

Членовете на групата за отвличания бяха арестувани обаче още в края на 2009 г. и оттогава са задържани, което се приспада от последвалите им наказания. Времето за престой в затвора се намалява и от работа им там.

За да освободи предсрочно Ефтимов, апелативният съд е оценил не само това, че е изтърпял повече от половината от наказанието, а още поведението му в затвора, получените награди и отношението към извършените престъпления.

"На следващо място, САС е счел, че данните по делото безпротиворечиво и еднозначно сочат, че към настоящия момент с примерното си и позитивно поведение, както и с отговорното си и честно отношение към труда, Ивайло Ефтимов е дал достатъчно по обем и съдържание доказателства за своето поправяне", пишат апелативните съдии.

Положително становище за освобождаването на Ефтимов са дали от затвора. Според затворническата администрация той е изградил достатъчно добри задръжки и самоконтрол, бил мотивиран за промяна на криминалното си поведение, изградил трудови навици. САС се позовава и на положителното становище от шефа на "Казичене" Замфир Драганов, в което изрично е отбелязано, че процесът на поправяне и превъзпитание при Ефтимов е завършил и че корекционната работа с него е приключила.

Според предходни доклади осъденият се справял безупречно с работата, няма нарушения, ползвал се с добро име сред затворниците, бил лоялен и към администрацията, проявявал дори медиаторски умения за разрешаване на конфликти. Ефтимов посредничел и в преговорите между затворници и администрация, като избягвал конфликтни ситуации и сам предотвратявал такива.

Сред останалите данни за него са, че е "заемал реалистична позиция към извършените от него криминални деяния, не е омаловажавал вината си и не е търсил оправдание за действията си, като е изразил съжаление по отношение на жертвите".

"Обстоятелствата относно многократното му награждаване и изрядното му поведение при многократните му пребивавания извън местата за лишаване от свобода сами по себе си са преценени като достатъчно красноречиви за настъпилата трайна и необратима положителна промяна в личността и поведението на осъдения, като разгледани ведно с всички останали положителни тенденции в поведението и нагласите му, са дали основание да се приеме, че към настоящия момент поправянето на Ивайло Ефтимов е завършено и пълно, респективно, че осъденият е дал достатъчно доказателства за поправянето си и че е подготвен за законосъобразен начин на живот на свобода", посочват апелативните съдии.

Преди месец съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд (СГС) отказа да освободи Ефтимов, след като не прие за достоверни данните от затворническото му досие. Според досието осъденият е започнал да работи в затвора след 2013 г. Според СГС обаче в досието на Ефтимов са отчетени много пълни работни дни, в които той в действителност не е работил, а е бил или в болница, или в отпуск.

САС отхвърли искането за предсрочно освобождаване на Даниел Димитров от групата на "Наглите", който също изтърпява наказание от 18 години затвор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари