Опрощават дълг на ФК „Дунав“ към „Спортни имоти“?

0
Докладна за одобряване на молбата ще бъде внесена от общинския съветник Елисавета Досева
Докладна за одобряване на молбата ще бъде внесена от общинския съветник Елисавета Досева

Общински съвет – Русе ще прецени дали да опрости през този месец задължението в размер от 33 500 лева с включен ДДС и произтичащите от него лихви, което ПФК Дунав ЕАД има към ОП „Спортни имоти“

 Ще бъде дадено евентуално съгласие кметът на Община Русе, на основание чл. 108 от ЗЗД да сключи договор за опрощаване на задължението по настоящото решение. Предложението е на Елисавета Досева – общински съветник.

В Общински съвет – Русе е постъпила Молба вх. № 65/03.02.2022г. от ПФК Дунав ЕАД за опрощаване на задължение, което клубът има към ОП „Спортни имоти“. Задълженията, които футболният клуб е имал към общинското предприятие са били на обща стойност 38 250 лева с включен ДДС. Задълженията са натрупани в периода 15.07.2019 г. – 14.07.2020 г. и представляват дължими суми за ползване на Градския стадион при провеждане на срещите от „А“ професионална футболна група. Цените са определени в чл. 59, ал. 1, т. 51.3.1 от Наредба № 16 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе.

С Решение № 299, прието с Протокол № 13/22.10.2020 г. Общински съвет – Русе е дал съгласие кметът на Община Русе да издаде разрешение за разсрочване на задължението в общ размер от 38 250 лева с включен ДДС, което ПФК Дунав ЕАД има към ОП „Спортни имоти“ до 15.03.2027 година, с начална вноска 250 лева и месечни погасителни вноски от 500 лева, платими на всяко 15-то число на съответния месец. Според Решението в случай, на просрочие на коя и да е от погасителните вноски задължението става изцяло изискуемо и подлежи на плащане в пълен размер. В изпълнение на това решение задължението на клуба е разсрочено. Видно от молбата на клуба са разплатени общо 4 750 лева, като остатъкът е 33 500 лева.

Към молбата са изложени подробни мотиви за исканото опрощаване. На първо място това е значителното повишаване на цените на енергоносителите. Това е завишило разходите на клуба, тъй като тренировките на детските формации се извършват основно вечер, поради заетостта на децата в училище и необходимостта от синхронизиране на тренировъчния график спрямо техните учебни ангажименти. Тренировките се провеждат на електрическо осветление. На второ място от клуба изтъкват, че част от важните партньори, с които ФК Дунав ЕАД е сключил договори, са изпаднали в забава, като тези дългове са били отсрочени или разсрочени. От клуба са предприети различни мерки, за да може есенния полусезон да бъде завършен нормално, в резултат на което всички формации са завършили първенствата без проблеми.

От футболния клуб възнамеряват, в случай, че задължението бъде опростено, да инвестират спестената сума от дълга за годината /6 000 лева/ в погасяване на увеличените оперативни разходи в школата и клуба, както и в организацията на мащабен детско-юношески турнир, който да се проведе в гр. Русе на 6, 7 и 8-ми май по случай празника на града.

Задължението не е за местна такса, а за цена на услуга. По тази причина вземането, което общината, чрез ОП „Спортни имоти“ има спрямо ФК Дунав ЕАД по своя характер е частно, а не публично общинско вземане, тъй като не попада сред предвидените в чл. 162, ал. 2 на ДОПК публични вземания /държавни и общински/. Според чл. 108 от Закона за задълженията и договорите задължението се опрощава, ако кредиторът се откаже от вземането си чрез договор с длъжника. По своята същност опрощаването е разпореждане с имущество. Според чл.21, ал.1, т.8 от ЗМСМА общинският съвет взема решения за разпореждане с общинско имущество, която норма го прави компетентния орган, който да се произнесе по направеното от ФК Дунав ЕАД искане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    до 2
    Дано не работиш като даскал по български, че без друго много неграмотни има напоследък.
  • 2
    3
    Не
    Не трийте коментари
  • 4
    2
    Несамо
    Всеки да си плаща стига хранилки И ас искам ас също работя иси правя сметка за данъци за ток вода тези като не работят да си берат гайлето Колко мача изиграха колко спечелиха колко пари са постъпили в клуба аз работя за минимална заплата иас искам помощ Нестава стига момчета
  • 4
    1
    русенец
    Никакво опрощаване! Както аз мога да си плащам ужасно скъпите данъци и такси към общината, некадърно водена пт Пенчо Микрофона, така и тези ритнитопкови ще си плащат!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари