Община Русе внася нов проект за продажба на общински жилища

0
След обсъжданията на юлската сесия бе постигнат консенсус по редица спорни въпроси, които са намерили отражение в настоящото ново предложение
След обсъжданията на юлската сесия бе постигнат консенсус по редица спорни въпроси, които са намерили отражение в настоящото ново предложение Снимка: Dunavmost

След обсъжданията на юлската сесия бе постигнат консенсус по редица спорни въпроси, които са намерили отражение в настоящото ново предложение

Община Русе внася нов проект за продажба на общински жилища, след като оттегли първоначалното си предложение от сесията през юли и организира работна среща между представители на общинска администрация и на групите общински съветници. На нея текстът на проекта за наредба беше обсъден още веднъж, бяха обсъдени и предложенията на съветниците. Вследствие на тези обсъждания бе постигнат консенсус по редица спорни въпроси, които са намерили отражение в настоящото ново предложение. То е качено на сайта на Общинския съвет за обществено обсъждане в срок до 10 септември, информира Русе Медиа.

По предложение на г-жа Теодора Константинова и на г-н Светлозар Симеонов ведомствените жилища са изключени от кръга жилища, които могат да се продават. Мотивите за това са, че ведомственият фонд е необходим за задоволяване на нуждата служителите на община Русе, които нямат собствено жилище, да могат да бъдат настанявани. Другият мотив е че жилищата в този фонд са по-запазени и поддържани и общината няма интерес да ги продава. По предложение на г-н Деан Недков се стигна до съгласие Община Русе да не продава къщите от жилищния фонд към настоящият момент. Подобно предложение беше направено и от г-н Светлозар Симеонов. Беше взето принципно решение общинската администрация да направи подробен анализ на състоянието на къщите от жилищния фонд, след което да се прецени необходимостта от допълнение на наредбата.

Поради намаляване на общата бройка на жилищата, които ще се продават от Община Русе, по предложение на г-жа Елеонора Николова, се  прие процентът жилища за продажба, който ежегодно ще определя общинския съвет да бъде не повече от 3%. Досегашното предложение на администрацията беше 1,5 %, а от г-н Илиан Илиев беше предложено този процент да бъде 5%.

Освен определения максимален процент на подлежащите на продажба жилища в текста на предлаганата наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 на Общински съвет – Русе е включен още един текст, гарантиращ, че жилищният фонд на общината няма да намалее драстично. Целта на промените в нормативната уредба не е жилищата общинска собственост да бъдат разпродадени, а чрез средствата от продажбата на малка част от тях фондът да бъде ремонтиран и обновен. Идеята за въвеждане на текст, гарантиращ броя жилища във фонда дойде от общинските съветници от групата „Патриотите – ВМРО“. Те направиха предложение максималния брой жилища за продажба да не надхвърля броя жилищни имоти, които общината ще придобие чрез правна сделка или учредяване на право на строеж. Това обаче на практика е трудно постижимо, имайки предвид времето, което отнема провеждането на процедурите по учредяване на право на строеж с уговорена клауза по чл. 37, ал. 2 от ЗОС. За да бъде гарантирано, че броят на жилищата, притежавани от общината, няма драстично да бъде намален, се прие в текста на наредбата съветът да определи минимум на броя жилища във фонда, под който при вземане на ежегодното решение за броя жилища, които ще се продават, да не може да се пада. Така в чл. 33, ал. 3 на наредбата се предлага да бъде включен и текста: „Броят на жилищата за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди не може да бъде по-малък от 1400 жилища“.

Беше обсъден въпросът и за въвеждане на такса за разглеждане на заявленията за закупуване, като мотивите на предложилия това съветник /г-н Диан Недков/ са покриване на разходите, които общината ще прави за изготвяне на пазарни оценки на жилищата. От г-н Илиан Илиев беше предложено тя да е в размер на 300 лева. Макар и участващите в работната среща съветници да са се обединили около това предложение, то не е включено в настоящото предложение. На първо място следва да се има предвид, че изготвянето на пазарна оценка на този вид недвижими имоти струва неповече от 130-150 лева. На второ място при продажби на всички останали общински недвижими имоти такава такса не се събира, макар че и при тях задължително се изготвя пазарна оценка. Още повече, че за разлика от другите продажби, които общината прави, в настоящия случай става дума за продажба на жилища на техните наематели, а не на имоти с друго предназначение след провеждане на търг или конкурс.

По време на заседанията на постоянните комисии г-н Недков направи предложение да бъде предвидена възможност пазарната цена да може да бъде намалена с до 25 % с размера на подобренията, които наемателят е направил в жилището. Това предложение не беше прието от работната група. Във всеки договор за наем на общинско жилище е уредено, че подобренията, които наемателят евентуално извърши са за негова сметка. Иначе казано, още при сключване на договора за наем наемателят е наясно и се е съгласил евентуалните подобрения да са в полза на общината и за негова сметка. Още повече, че определянето на това колко, какви и с колко са повишили стойността на имота дадени подобрения е трудно да бъде направено. Това изисква допълнителна експертиза, наемане на вещо лице, което ще оскъпи и усложни производството по извършване на продажбата.

Беше обсъден и въпроса за създаване на фонд от постъпилите от продажбата на общински жилища средства. По време на обсъжданията в постоянните комисии на общинския съвет, както и на проведената работна среща бяха направени различни предложения за разпределението на тези средства. Средствата, събрани от продажбата на общински жилища, следва да се изразходват за ремонтиране и обновяване на жилищния фонд на общината. Следва да се отбележи обаче, че фиксирането на процент за закупуване на нови жилища ще доведе до блокиране на тази част от средствата. Покупко-продажбата е двустранен договор, тоест за да бъде сключен този договор е необходимо да има насрещни волеизявления и от двете страни. Не е достатъчно само съгласие на купувача.

По тази причина предлагаме следния текст на чл. 37а от наредбата: „Средствата, получени от продажбата на общински жилища се разходват при спазване на изискванията на чл. 127, ал.2 от Закона за публичните финанси, като не по-малко от 80% са за ремонт на общински жилища и/или придобиване на недвижими имоти.“ По този начин ще се осигури възможност средствата от фонда да се използват съобразно нуждите на общината от извършване на ремонти в жилищата, като в същото време при възможност средствата ще бъдат използвани и за закупуване на нови имоти.

В следствие на направените обсъждания между общинските съветници се постигна съгласие и относно тежестта на предлаганите критерии, по които при постъпили по-голям брой заявления от максимално определения от общинския съвет брой жилища за продажба, комисията ще извърши класиране. В настоящия проект на нормативен акт е намалена тежестта на критерия „Срок на обитаване на общинското жилище от заявителя“, като се предлага да се получава 1 точка за всеки 5 завършени години. Така основна тежест има критерият „Възраст на жилището“, което отговаря на основната цел на предложението – общината да продаде най-старите си жилища, като средствата от това да бъдат използване за ремонт и обновяване на жилищния фонд.

При приемане на предлаганите промени в Наредба №6 за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и разпореждане с жилища – общинска собственост на Общински съвет – Русе, се предвижда използването на допълнителни средства от бюджета на общината за изготвяне на пазарни оценки на продаваните жилища.

Ето и цялото предложение:

https://obs.ruse-bg.eu/documents/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b1%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b8-%d0%b4%d0%be-85/

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари