Оправдан за подкуп русенски съдия осъди прокуратурата за 150 000 лева

24
Съдия Стефанов бе задържан от ДАНС на 9 февруари 2015 г. по разследване, че ще получи подкуп от адвокат Свилен Стефанов, за да одобри споразумение с клиента му
Съдия Стефанов бе задържан от ДАНС на 9 февруари 2015 г. по разследване, че ще получи подкуп от адвокат Свилен Стефанов, за да одобри споразумение с клиента му Снимка: в. "24 часа"

150 000 лв. трябва да плати прокуратурата на съдия Николай Стефанов от Русе, който беше съден, но оправдан за подкуп от 500 лв., реши Софийският градски съд в сряда

Съдия Стефанов бе задържан от ДАНС на 9 февруари 2015 г. по разследване, че ще получи подкуп от адвокат Свилен Стефанов, за да одобри споразумение с клиента му, пише "24 часа". Адвокатът сам се оплакал, че съдията го изнудва за 1000 лв. Били белязани 500 лв., но при срещата между двамата Николай Стефанов бил арестуван, преди адвокатът да му предаде плика. Историята се оказа заплетена - Свилен Стефанов е бивш магистрат и дългогодишен познат на съдията. Бил закъсал за пари, а Николай Стефанов му заел 500 лв. и дни преди ареста го подканил да му ги върне. Съдията беше осъден условно на първа инстанция в София, но Апелативният съд го оправда, а ВКС потвърди това решение. Той се върна на работа през 2018 г.

След това е завел дело срещу прокуратурата, която поддържа обвиненията срещу него. Поискал 300 000 лв., защото бил уронен престижът му в Русе, както и пред студентите му в Благоевград. Арестът и обвиненията се отразили зле на семейството му, постоянно страдал от безпокойство и станал нервен. Сумата, на която прокуратурата е осъдена по този случай, е едно от най-високите в последно време обезщетения на ищци. Решението на Софийския градски съд може да се обжалва пред Апелативния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари