Опити за измами с ваксинацията във Велико Търново

1
Жена преправи картончето си за ваксина, за да получи по-бързо втора доза и сертификат за пътуване
Жена преправи картончето си за ваксина, за да получи по-бързо втора доза и сертификат за пътуване

Жена преправи картончето си за ваксина, за да получи по-бързо втора доза и сертификат за пътуване

Случай на подправено картонче за имунизация засякоха в неделя във ваксинационния кабинет на Районната здравна инспекция във Велико Търново. Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира по случая.

В опита си да им бъде поставена ваксина, не са малко и случаите в старата столица, при които граждани се опитват да заблудят здравните власти, че са членове на избирателни комисии, за да получат доза извън ваксинационния план, съобщи БНР.

На 21 март около 10.30 часа във ваксинационния кабинет в Регионалната здравна инспекция във Велико Търнов идва жена на средна възраст, която показва картонче за поставяне на втората доза от ваксината на „АстраЗенека“. Датите в картончето усъмнили дежурната в кабинета д-р Светлана Моминска:

Тя беше единствената за деня, която дойде за реваксинация. Беше настоятелна, че трябва да ѝ се направи за деня. Ние много добре познаваме кратките характеристики на ваксините и при поставена на 21 февруари първа доза „АстраЗенека“ по никакъв начин нямаше как да се направи реимунизация“.

В картончето, представено от пациентката, на д-р Моминска прави впечатление, че има дописвано по датата за реимунизация, която при проверка във ваксинационния регистър се оказва, че не е 21 март, а е 2 май:

Петицата беше поправена на тройка и годината 21 се използваше като ден, според нея. В проверка в регистъра установих, че е направена първа игла на 21 февруари, което съвпадаше с това на картончето. Оттам нататък всичко е хипотеза и желанието на дамата да бъде имунизирана, защото ѝ предстояло пътуване и ѝ трябва сертификат. Установи се, че не подлежи на втора игла, не може да ѝ се направи реимунизация“.

Картончето за ваксинация е официален документ и манипулациите по него са нарушение, заявиха от Районната прокуратура във Велико Търново.

Неспазването на срока между поставянето на двете ваксини компрометира самата имунизация и може да доведе до здравен риск, предупреди д-р Светлана Моминска от здравната инспекция:

Няма да има необходимия титър на антитела, които да предпазват, и човек обезсмисля идването си, и се превръща в рисков контингент, ако той представи документ, че е ваксиниран, а това не е направено по правилата. Друг риск е, че ние не знаем в рамките на този срок между първа и втора игла, който не е допустим, как ще реагира организмът. Възможно е организмът да отговори атипично, не така, както е описано в кратката характеристика на ваксината, и затова трябва, както ние спазваме сроковете, дозите. Призоваваме всички граждани да спазват този срок. Датите, които се обявяват за втора игла – това е минималният срок. Имунолозите призовават да се прави дори след тази дата, за да бъде по-добър имунният отговор и да сме по-защитени“.

Подправеното картонче на гражданката с датата за реимунизация не е първото нарушение на гражданите, на което се натъкват лекарите от РЗИ Велико Търново, в опитите на хората да получат ваксина извън утвърдените фази и списъци, разказа д-р Светлана Моминска:

Да се представят за членове на избирателни комисии. Начините, по които ние разбираме, че те не са, веднага излизат наяве. Няма начин да се направи имунизация на човек, който не е във фазата, на човек, който не е подаден. За да стигнат списъците до хората, които имунизират, те минават през няколко специалисти, отвсякъде се оглеждат. Така че това е невъзможно“.

Хората, представили се за членове на секционните комисии, без действително да са ангажирани с изборите, не са получили ваксина.

Репортажа на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари