Операция "Сахара" залови хашиш за 73 милиона лева в българско село

0

Таен свидетел издава бандата при операция “Сахара” 

Морякът често е като изгнаник, принуден да живее далеч от брега и семейството си.

Лишава се доброволно от много неща, но не от свободата си. За петима наши моряци, нарочени за дребни риби в международна афера, свободата обаче трета година губи очертания.

Ту се смалява до стените на ареста, ту изглежда като прозорец на килия.

Съдбата на мъжете се заплита с пътуване на кораба “Оушън лайън” през април 2012 г. В трюм номер 2 един ден става нещо необичайно.

Трима механици се затварят вътре и се отдават на трескава работа. Трюмът е пълен с палети с гипсокартон и минерална вата.

Моряците ги разопаковат и вадят по 10 листа от палета. С дрелки и триони отварят в средата правоъгълни кухини - за тайници.

Работят с шаблон, скован от ламиниран паркет, купен в Алхесирас - най-голямото пристанище в Испания. За 2 дни скривалищата са готови, а през нощта чувалите с боклука са хвърлени в морето.

“Оушън лайън” е на рейд край пристанище Сеута. Сутринта на 23 април в него са прехвърлени 498 пакета, увити в сизалови чували.

Малцина знаят какво има вътре. Приемат на честна дума, че това са резервни части. Трима от посветените пъхат пакетите в издълбаните кухини, покриват палетите с найлон и го прилепват с електрически пистолет за горещ въздух.

Така товарът на външен вид е като стария. Корабът продължава пътя си в открито море и през юни стига безпроблемно до рибното пристанище в Бургас. Моряците с облекчение се прибират по домовете си, но не задълго.

След 3 месеца - между 29 септември и 3 октомври 2012 г., те са арестувани при операция “Сахара". Във вторник те трябваше да се изправят пред спецсъда в София за трафик на хашиш за близо 73 млн. лв., но делото се спъна още на старта. Подсъдимите са 10, но организаторът на наркоканала не е сред тях.

Издирват го с Интерпол, досега без резултат. За наркотрафика са обвинени само негови помощници и синът му, който бе докаран от затвора в 10,45 ч във вторник в зала 5 на съда. 7 от разследваните се явиха сами, защото вече са на свобода срещу по-леки мерки за неотклонение (подписка и гаранции от 5000 до 50 000 лв.). Двама обаче се оказаха нередовно призовани и делото се отложи с 40 дни. (Виж карето).

Операция“Сахара” започва след изтичане на информация в чужбина за голяма наркодоставка от Мароко през България за Холандия и Белгия, които са сред държавите с най-голямо потребление на хашиш.

На 29 ноември 2011 г. в ГДБОП в София е получен сигнал от Европол, че се подготвя превоз на наркотици с товарна “Скания” със софийска регистрация.

По ГКПП-тата у нас такъв камион не е засечен. Антимафиотите започват да търсят собственика и да проследяват контактите му. Засичат и съмнителни преводи на пари по сметка в България.

Половин година по-късно - на 1 юли 2012 г., на ГКПП Видин-ферибот е спрян камион с полуремарке с регистрационен номер като онзи, търсен по-рано. В него митничарите откриват 132 пакета с хашиш, увити в зебло и кафяво тиксо.

Спецполицаи с маски пазят заловения хашиш в склад в софийското село Мировяне. След приключване на съдебния процес дрогата ще бъде изгорена.

В документите за товара от гипсокартон като изпращач е посочена българска фирма, а като получател - белгийска. Но в кабината на камиона е намерен адрес в Холандия.

Спецченгетата се усъмняват, че хашишът е бил за там и че някъде е скрита още дрога.

Три дни по-късно те откриват 366 пакета хашиш в софийското с. Мировяне, селото на Пената. Оказва се, че наемател на склада е Людмил Герасков, на 56 г. За ГДБОП той не е случаен човек.

Попадал е в разработки и по-рано и според антимафиоти би могъл да измисли схема за доставка на дрога. Проверяван е за трафик на 4,2 т хашиш през 2005 г. Тогава в Солун са задържани трима българи. Герасков обаче се измъква.

Покрива се навреме и при акцията в Мировяне и още е в неизвестност.

След 3-годишно разследване като участник в схемата е обвинен синът му - Бойко, тогава на 32 г. Той според обвинението навива двама познати да осигурят транспорт по море и суша на пратката от Мароко.

Единият започва да търси складове, в които наркотиците да бъдат скрити. Изискванията са да намери помещения с площ между 300 и 800 кв. метра близо до София и да има мотокар. Другият пък се хваща с по-важната част от плана - да намери кораб, който да прекара стоката.

Затова се свързва с дългогодишен моряк, за когото в занаята няма тайни.

“Оушън лайън” се оказва най-подходящ. Той е собственост на офшорка от Белиз и има планирано пътуване за доставка на гипсокартон от Бристол в Англия. У нас се управлява от бургаска фирма. Моряците се качват на борда от турското крайбрежие, където корабът е на док.

Само капитанът, негов заместник и още трима са посветени в тайния план, твърди спецпрокуратурата. Според маршрута корабът трябва да мине през Бискайския залив, испанските пристанища Кадис и Алхесирас и мароканския бряг.

За прикритие той поема за Бристол под молдовски флаг. На 5 април на пристанище Алхесирас се качва българин, който е представен на екипажа като пратеник на собственика на “Оушън лайън".

През целия курс той стои на мостика до капитана. На 13 април 2012 г. корабът пуска котва в Бристол. Товарът с гипсокартон е прибран, трюмовете са заключени с вериги и щифтове. Пред тях на вахта стоят само двама моряци, посветени в схемата.

Корабът потегля в посока Бискайския залив, минава покрай Португалия и около 20 април спира в открито море между мароканския бряг и Сеута - град на територията на Мароко със статут на испанска автономия.

Сутринта към 6 ч към “Оушън лайън" приближава 15-метров дървен кораб, натоварен с пакети, опаковани в чували в синьо, червено и бежово, върху които са изписани комбинации от цифри.

Пакетите са тежки по около 35 кг. Мароканци от дървения кораб започват да ги подават на екипажа на “Оушън лайън”. За улеснение той разполага с кран и улеи, по които пакетите да се прехвърлят по-лесно.

В трюма са преброени 498 пакета, в които има по-малки пресовки. Наркотиците са сложени в тайниците и са замаскирани. По-късно става ясно, че пратката е от 14 586 кг.

Корабът продължава към Малта. Там мистериозният пратеник на корабособственика слиза с още двама от замесените в трафика. Останалите пристигат в Бургас в ранния следобед на 20 юни 2012 г.

Стоката е натоварена в 16 камиона, осигурени от фирма спедитор. Палетите са разтоварени в склад номер 21 в стопанския двор на софийското с. Мировяне. 10-ина дни по-късно камион с палети тръгва оттам за Белгия. Зад волана е 44-годишен шофьор от костинбродското село Драговищица, на когото викат Вуйчо. Той също е сред подсъдимите.

Прокуратурата твърди, че е знаел какво има в палетите. Вуйчо е каръкът в групата, защото хващат тъкмо него на видинския ферибот на 1 юли 2012 г. Камионът му е отклонен за проверка от двама митничари към 13,30 ч. Една от версиите е, че граничарите са се усъмнили в товара, защото пакетите нямали хубави и гладки ръбове.

В 19,10 ч в ремаркето са намерени 3855 кг хашиш за над 19 млн. лв. Останалата дрога е открита в Мировяне на 4 юли 2012 г. Новината се разчува на другия ден, когато МВР чества своя професионален празник.

Докато тежко- въоръжени жандармеристи охраняват веществените доказателства, на мястото се появяват премиерът Бойко Борисов, тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов и експерти по наркотиците от ДЕА.

“Днес е хубав ден. Границите ни са надеждни, спираме наркотиците на наша територия”, казва, доволен от работата на колегите си, тогавашният шеф на антимафиотите Станимир Флоров.

Информация за заловената дрога е пратена и в Европол-Холандия, откъдето е подадена първата следа. Първоначалната информация, че наркопратката е прекарана с няколко кораба, които са следени със сателит, не се потвърждава.

Увисват и твърденията, че пакетите с дрога са били обшити със специално фолио и са хвърлени в морето, а после мароканци са ги вадили с куки от водата.

Според оценителна експертиза по делото 1 кг от дрогата струва около 5000 лв., а цялата пратка - 72 930 000 лв.

Обвинителният акт е внесен в спецсъда от прокурора Андрей Андреев, зам.-шеф на специализираната прокуратура.

Един от козовете му в предстоящия процес ще бъде анонимен свидетел номер 3, който осветил наркосхемата. Разпитани са още 20 души. Част от материалите по делото, свързани с издирвания Людмил Герасков, са отделени.

Ако бъде заловен, ще се води друго дело. Има основателни съмнения, че зад наркоканала стоят белгийци и холандец, а изловените българи са по-дребни риби. Част от следите сочели към град Хелмонд в Южна Холандия, но вече са заличени като знаци в пясък от морето.

Най-често пласират дрогата на плочки.

Хашишът се пуши или поглъща. В Европа често се смесва с тютюн. В Америка към него прибавят кокаин.

Прави се от смолистите части на канабиса, но е много по-силен. Може да се получи в малки количества при разтъркване на смолистите връхчета на растенията между дланите. Навремето дори събирали смола, полепнала по престилките на работниците в плантациите.

След стопляне смолата се прави на плочки. По-рядко хашишът се пласира на топчета, увити в алуминий. Мароко е един от най-големите производители на хашиш. Продават го с примеси. Твърди се, че повечето са безвредни, но не и каучукът. Според експерти в Ориента хашиш може да бъде открит дори в традиционни сладкиши.

Хващат издирван за дрога в Испания.

Бойко Герасков е издирван от МВР и прокуратурата близо 2 г. Заловен е през миналата година в Испания и на 1 юли е екстрадиран в София. Не се признава за виновен, а вчера се оказа без адвокат.

Първоначално го защитавала жена, но Герасков-младши я сменил. Новият му адвокат пък не бил редовно призован за делото, стана ясно в спецсъда.

Останалите подсъдими, сред които капитанът на кораба Янко Янков и шофьорът на заловения камион с хашиш - Кирил Кирилов, се въздържаха да коментират обвиненията. Мълчание засега запазват Цветомир Модев, Емил Нешев, Людмил Рахнев, Желязко Новаков и Янко Новаков, които са братовчеди.

“Невиннни са и това ще стане ясно по време на процеса", каза адвокатка, заела се със защитата на 4-ма от уличените.

Нищо от това, което е писано за тях, не е вярно”, реагира жена, която следеше напрегнато заседанието. Тя каза, че е майка на един от обвинените, но спести името си. В съда не се явиха Янчо Христов и Борислав Петков - призовкарите не ги открили.

Това бе една от причините за отлагане на делото. Другата е, че трима не са получили навреме обвинителния акт, за да организират защитата си.
Съдът определи 3 резервни дати за заседания с надеждата, че до края на годината процесът ще тръгне.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари