ОПЕК: Конфликтът в Украйна ескалира глобалната инфлация

0
Предстоящите месеци ще бъдат белязани от "несигурност", се посочва в доклада на организацията
Предстоящите месеци ще бъдат белязани от "несигурност", се посочва в доклада на организацията Снимка: iStock

Предстоящите месеци ще бъдат белязани от "несигурност", се посочва в доклада на организацията

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви във вторник, че прогнозата ѝ за растежа на глобалния БВП за тази година остава в процес на преразглеждане на ниво от 4,2% поради продължаващия конфликт в Украйна и нарастващата инфлация и ще бъде коригирана, когато има повече геополитическа яснота.

"В допълнение към продължаващата пандемия, конфликтът доведе до редица ключови проблеми, включително нарастващите цени на суровините, които допълнително ескалират световната инфлация. Ефектите от конфликта, особено въздействието на нарастващата инфлация, ако се запази, ще доведат до спад в потреблението и инвестициите в различна степен", се отбелязва в месечния доклад на ОПЕК, предава БНР

Коментирайки Covid-19, ОПЕК отбеляза, че САЩ, еврозоната, както и Китай и Япония се очаква да видят някои неблагоприятни последици, свързани с коронавируса, върху техните икономики през първото тримесечие на годината, но отбелязва, че пандемията е "до голяма степен сдържана".

Предстоящите месеци обаче ще бъдат белязани от "несигурност", се посочва в доклада на ОПЕК.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) също така посочи, че продължава да преразглежда прогнозата си за 2022 г. за ръста на търсенето на петрол в световен мащаб поради продължаващия конфликт между Украйна и Русия. Засега прогнозите остават за повишаване на потреблението с 4,2 милиона барела на ден, но подлежат на промяна през следващите седмици.

"Спот цените на суровия петрол се повишиха силно през февруари в сравнение с предходния месец, подкрепени от силните физически основи на пазара на суров петрол, разсейващите се страховете относно Covid-19 и ескалиращия геополитически конфликт в Източна Европа, който породи опасения за краткосрочно прекъсване на доставките на петрол и доведе до рязко възходящо рали на пазарите на петролни фючърси“, обясниха от ОПЕК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари