ОПЕК изненадващо повиши цената на петрола

0
Анализатори определиха споразумението като „историческо“
Анализатори определиха споразумението като „историческо“ Снимка: БГНЕС

Цената на петрола започна да се покачва след изненадващото решение на Организацията на страните износителки на петрол да ограничат добива.

За първи път от 8 години се взема подобно решение. От ОПЕК обявиха, че ще търсят подкрепата и на други производители извън картела, пише "Труд", позовавайки се на информация от БНТ.

След тридневни разговори на неформална среща в Алжир членовете на ОПЕК се договориха да намалят общия си добив с около 700 хиляди барала дневно. Това е най-голямото намаляване на производството от кризата през 2008 година. Споразумението ще бъде финализирано на среща на върха през ноември във Виена. Тогава ще стане ясно и конкретното намаляване по държави.

След обявяването на новината сорт Брент се покачи с близо 6 процента и вече се търгува за 49 долара за барел. Покачването в азиатската търговия продължава. Това са най-високите цени от две седмици. Споразумението оказа ефект и върху цените на акциите на енергийните компании на Уолстрийт.

Анализатори определиха споразумението като „историческо“. Очакванията са то да спре поевтиняването на петрола и да върне цените около 60 долара за барел.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари