Как бавното възстановяване на Китай вреди на цените на суровия петрол?

1
Прогнозите, които рекламираха бързо връщане към 100 долара за барел, вече не се споменават
Прогнозите, които рекламираха бързо връщане към 100 долара за барел, вече не се споменават

Прогнозите, които рекламираха бързо връщане към 100 долара за барел, вече не се споменават

Еуфорията на глобалния петролен пазар от повторното отваряне на Китай се измести към осъзнаването, че възстановяването на икономиката след три години на пандемични ограничения ще бъде много по-трудно, отколкото хората смятаха първоначално, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Китай е най-големият купувач на суров петрол в света и докато вносът се възстанови тази година, търсенето на място предполага далеч по-приглушено възстановяване. Икономиката е в застой през последните месеци и прогнозите, които рекламираха бързо връщане към 100 долара за барел по-рано през годината, вече не се споменават.

Търсенето на транспорт представлява повече от половината от потреблението на петрол в страната, като дизелът е най-голямата част от това. Около 20% се преработват от нефтохимическата промишленост в пластмаси и потребителски стоки. Производството на електроенергия, минното дело, селското стопанство и строителството съставляват останалите.

Тъй като Китай преминава към режим на стимулиране, за да съживи растежа, ето обобщение в пет диаграми на предизвикателствата пред потреблението, пред които е изправен в края на първата половина на годината.

По-тихи улици

Хората тръгнаха на път, след като Пекин изостави политиката си за нулев Covid в края на миналата година, вдигайки нивата на задръстванията в големите градове. Сега това намалява, тъй като гражданите се връщат към по-обичайни навици и наблюдават разходите си, докато икономиката се забавя.

По-малко товар

Индустриалното възстановяване на Китай се справи по-зле от секторите, ориентирани към потребителите, а дейността в автомобилния транспорт не се подобри. Включително рязък спад в началото на годината, когато беше позволено на Covid да връхлети страната, дневният обем на камионите, превозващи стоки до и от фабрики и строителни обекти, е средно 6,1 милиона през 2023 г., в сравнение със 7 милиона миналата година.

Загуба на енергия

Други енергийни продукти също изпитват затруднения от по-слабия производствен сектор. Цената на природния газ, превозван с камиони до фабрики, които произвеждат изделия като стъкло и керамика, падна почти до двегодишно дъно.

По-малко полети

Търсенето на китайско реактивно гориво трябваше да нарасне, докато хората се стичаха към летищата, за да отпразнуват своята новооткрита свобода. Но напредъкът в наваксването на годините на ограничения за пътуване е по-бавен от очакваното. Геополитическото напрежение - включително прекъсвания на полетите, причинени от войната в Украйна - означава, че Китай все още е относително изолиран, особено от запад.

Международните полети от Китай са само на 39% от нивата преди пандемията, според данни от туристическата платформа Flight Master. За пътуванията до САЩ цифрата е само 6,6%, след като двете страни ограничиха директните седмични полети на 12 на брой. BloombergNEF очаква търсенето по маршрута да се увеличи по-късно през годината, ако ограниченията бъдат облекчени; междувременно почивките в Тайланд ще имат най-голям принос за потреблението на реактивно гориво в Китай.

Набъбнали запаси

Китай закупуваше сериозни количества суров петрол, тъй като рафинериите залагаха на бързо връщане към търсенето надолу по веригата. Това не се е случило и целият допълнителен петрол сега се натрупва в резервоари за съхранение. Запасите в страната са близо до двугодишен връх, влошен от сезонната поддръжка на рафинериите, което предполага, че бъдещият внос може да се намали от тук насетне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари